Siri Barje om sitt inbyggda skafferi: ”Det är min baby”

Ett kök ska vara praktiskt och trivsamt. Och alla ska på plats. Kocken Siri Barje saknade alla delar i det gamla köket i familjens nya lägenhet.
Men inte nu längre.
Köksmodell
Fagerö Tall
Bänkskiva
Bianco Carrara
Knoppar
Marmorknopp

När Siri Barje och hennes familj köpte sin lägenhet, på Södermalm i Stockholm, bestod den av tre ettor som slagits ihop till en trea. Allt kändes toppen men Siri saknade ett stort kök som passade både lägenheten och hennes behov.
– För mig är flödet i köket det viktigaste. Och att alla får plats. Jag vill kunna greja i köket och samtidigt kunna se barnen när de äter, säger Siri Barje och fortsätter:
– Och så ska det vara lättstädat och finnas bra med plats med förvaring.

”Jag är verkligen en sucker för grönt”

Siri har lagat mat i hela sitt liv. I dag är hon en framstående kock som är aktuell i tv, podcast och i sociala medier. Siri är också en matstylist som har ett öga för stil och inredning. Kombinationen grönt och marmor är något som hon är speciellt förtjust i.
– Jag är verkligen en sucker för grönt. Jag hade länge spanat på Marbodals färg Tall och kände bara ”den här färgen talar till mig”. Vårt hus är byggt 1929 och originalgolvet i trapphuset är carraramarmor, jag ville att det skulle följa med in i lägenheten.

Marbodal Hemma hos - Siri Barje
Marbodal Hemma hos - Siri Barje

Hörnskafferiet skapar ordning och reda

Valet föll på Bianco Carrara som köksbänk och stänkskydd. Köket Fagerö, som Siri har valt, är Svanenmärkt.
– Jag ville också ha det lite ”gammaldags lantligt” med speglar på dörrarna och då blev det Fagerö, säger Siri och fortsätter berätta om kökets ögonsten:
– Ett hörnskafferi valde jag för att det påminner om ett sådant som brukar finnas i gamla hus. Det är stort, högt och underbart.

Hörnskafferiet har vitrindörrar för att behålla den luftiga känslan. Förvaringen har varit fokus med mycket hyllor, inbyggd vinhylla och infälld belysning.
– Skafferiet är min baby! Det skänker mig lycka. Och det är så stort att jag kan gå in i det och få bra översikt och ordning och reda.

Marbodal Hemma hos - Siri Barje
Marbodal Hemma hos - Siri Barje

Om det här köketVem bor här?

Siri Barje med familj

Var?

Södermalm, Stockholm

Vilken planlösning används?

Kök med köksö

Vilken stil har köket?

Lantligt