Nilla och Carl Johan tar emot oss i sitt luftiga, vackra kök

Marbodal Hemma hos -  Narvavägen Nilla och Carl Johans tidigare kök höll en mycket god kvalitet men det var själva köksstilen som inte stämde överens med lägenhetens sekelskifteskaraktär. Efter många år så var det nu dags att få bygga om köket precis som de ville ha det. Läs mer om deras köksplanering och smarta lösningar som förverkligades i det nya köket.
Köksmodell
Lindö
Bänkskiva
Marmor Bianco carrara
Marbodal Hemma hos -  Narvavägen

Vi kliver in i en fantastisk sekelskiftesvåning på Östermalm i Stockholm. Ett stort runt matbord möter oss i matsalen påväg in till köket. Man kan riktigt se framför sig hur stora middagar med god mat och trevligt umgänge utspelar sig vid detta bord.

Det tidigare köket i lägenheten var 40 år gammalt. Det var ett kvalitetskök i minimalistisk stil som inte riktigt passade in i lägenhetens övriga stil. När det så äntligen var dags att ta tag i köksrenoveringen hade Nilla och Carl Johan en önskan att hitta en köksstil som stämde överens med husets arkitektur och lägenheten i övrigt. Efter möte med Marbodals köksdesigner, Pierre Ghantous, föll valet på den klassisk ramluckan Lindö kombinerat med en bänkskiva i marmor.

Det var inte bara köket som skulle renoveras utan nya golv skulle läggas in i intilliggande jungfrukammare som även skulle göras större för att passa som kombinerat arbetsrum och gästrum. ”När renoveringen drogs igång var det en del ledningar och avloppsrör som inte stämde överens med ursprungliga ritningar så här fick vi tänka om och hitta lösningar som passade, berättar Nilla. Här fick vi ovärderlig hjälp av Pierre, Marbodals köksdesigner”, fortsätter Nilla.

Ett större, luftigare och ljusare kök som öppnade upp mot matsalen stod på önskelistan. Fler avlastningsytor samt mer förvaringsyta var något som Carl Johan och Nilla ville få till. Genom att ta tillvara den fantastiska takhöjden med dubbla skåp fick de massor med förvaringsyta. För att på ett enkelt sätt ha tillgång till skåpen högst upp byggdes en skjutbar stege som lätt förflyttas för att nå det man behöver.

Den djupare bänkskivan med en hylla längst in fungerar perfekt för att ställa små skålar och karaffer som man vill ha lättillgängligt. Vid den centralt placerade köksön äter Nilla och Carl Johan ofta frukost, en uppskattad stund på dagen.

Hunden Bella har sin egen favoritplats i det nya köket där hon har bra koll på vad som händer och sker under dagen.

”Vi är så nöjda med vårt nya kök. Det har verkligen blivit så ljust och luftigt som vi hade tänkt oss och all den nya förvaringsytan vi fått är helt fantastisk. Skåpen sväljer hur mycket som helst.” avslutar Nilla.

Några frågor till Pierre Ghantous, Köksdesigner Marbodal Birger Jarlsgatan

Hur gjorde du för att sätta dig in i kundens behov?

Först och främst lyssnade jag på Nilla och Carl Johans egna önskemål om hur tankarna gick kring kökets utformning samt vilken stil och känsla de ville åstadkomma. Vi pratade även en del om tidigare projekt som Nilla har varit med om för att skapa förståelse för helheten. Jag ställde också en hel del frågor för att underlätta planeringen av köket.

Vilka var de största utmaningarna?

Att inte veta alla förutsättningar i förväg, en del väggar i det befintliga köket skulle rivas och således var det nödvändigt att ha flera olika lösningar förberedda beroende på utfallet.

Vilka ”smarta lösningar” finns i köket?

I ett av skåpen i köksön finns ett maskinlyftsinrede som underlättar användandet av tunga hushålls-apparater. Nilla hade också en önskan om extra förvaring och mer arbetsyta som resulterade i dubbla överskåp och djupare bänkskiva, vi landade också i en fin lösning där bänkskivan fungerar som en extra hylla på ena sidan av köket.

Vad är ditt bästa tips till någon som tänker renovera sitt kök?

Fundera på vad som fungerar mindre bra i befintligt kök och vad kan man göra för att förbättra det. Planera i god tid. Jag vill också poängtera vikten av att anlita en duktig hantverkare, gärna en Marbodal-certifierad som vi vanligtvis rekommenderar. Detta är vitalt för kökets slutresultat.

Om det här köket



Kund

Nilla, Carl-Johan och hunden Bella

Köksdesigner

Pierre Ghantous

Stil

Modernt

Storlek

ca 18 kvm

När är huset byggt?

1901-1903