Vi kliver in i Sandras nyrenoverade kök i en vacker gård i närheten av de värmländska skogarna

Marbodal Hemma hos - Sandra Sandra bestämde sig snabbt efter det att hon hade flyttat in i den gamla vackra Värmlands-gården att köket behövde renoveras. Hon bjuder in oss i sitt kök och berättar hur hennes kök tog form, från idé till färdigt drömkök.
Köksmodell
Fagerö
Bänkskiva
Laminat Furu vit
Marbodal Hemma hos - Sandra

Sandra som driver inredningsbutik samt jobbar med Instagram-kontot @sandrashem köpte en gammal gård utanför Grums i Värmland. När hon köpte gården var köket i så dåligt skick att hon bestämde sig ganska snabbt för att renovera det.

För att hitta köksinspiration sökte Sandra runt på sociala medier framför allt på Instagram samt Pinterest och tittade i tidningar. Hon sparade ned allt material hon hittade och gjorde ett moodboard. Sandra visste redan från början vilken köksstil hon var ute efter. ”Huset är ju ett gammalt hus från 20-talet och jag ville få tillbaka känslan i det från denna tid, ett gammalt bonnkök som andas modernt och enkelhet, med de där små detaljerna som gör helheten.” förklarar Sandra.

”Valet av köksleverantör föll på Marbodal framför allt för att de kunde erbjuda ett genomtänkt kök ur hållbarhetssynpunkt och som var tillverkat i Sverige.” berättar Sandra. ”Förutom deras gedigna hållbarhetsarbete kring råvaror, produktion och transporter och den Svanemärkta köksinredningen, fanns även smarta kökslösningar som tilltalade mig. T.ex. lådinsatser för frukt och grönt, porslinsförvaring med mera. För mig är det viktigt att köket inte bara är snyggt och instagramvänligt utan faktiskt väldigt funktionellt.” fortsätter Sandra.

Marbodal Hemma hos - Sandra
Marbodal Hemma hos - Sandra

När Sandra började med att planera sitt kök hade hon som målbild ett kök som andades lantligt bonnkök men ändå med en modern touch. ”Ett varmt ombonat kök som man vill umgås i och tillbringa många timmar tillsammans!”, konstaterar Sandra. Det var viktigt för Sandra att köket skulle vara enkelt att jobba i. Att den berömda kökstriangeln mellan kylskåp, spis och diskho skulle vara på plats. Diskmaskinen och skåpen placerades nära där man förvarar tallrikar, glas och bestick så att det går snabbt och lätt att plocka ur diskmaskinen utan att saker riskerar att ”fastna” på vägen.

När renoveringen drog igång så togs den gamla plastmattan bort och under denna fanns det ett fint gammalt trägolv som Sandra slipade och behandlade. Väggarna i köket kläddes med pärlspont och taket målades.

I övrigt flöt köksrenoveringen på väldigt bra och har Sandra haft några frågor eller funderingar under tiden så har Marbodals köksdesigner, Rose-Marie Knutsson, på Karl Hedin i Karlstad, alltid funnits till hands.

För att köket ska kännas mer personligt och ombonat har Sandra inrett med prylar som betyder mycket för henne. Men bara genom att våga gå ifrån vitt, som är den vanligaste köksfärgen, tycker Sandra att köket direkt kändes mer personligt då den beiga kulören gör att det känns mer ombonat och varmt.

Avslutningsvis frågade vi Sandra vad som är det bästa med det nya köket. ”Enkelheten till allt och de öppna ytorna! Det är lätt att laga mat och städa undan, det är lätt att sätta igång med matlagning och umgås samtidigt vid bordet. Det är det första stället vi samlas på, husets hjärta har det blivit! Den bästa stunden i köket är när vi samlas alla en fredag kväll, vi lagar mat tillsammans, lyssnar på musik och sedan avnjuter middagen tillsammans och berättar om dagen och umgås kring bordet!” berättar Sandra. Hon tillägger: ”Jag är så nöjd, det blev precis som jag ville ha det, om inte ännu bättre! Valen av alla material och kvalitén på det, jag är så nöjd och kan verkligen rekommendera Marbodal!”

Några frågor till Rose-Marie Knutsson, Köksdesigner Karl Hedin Karlstad

Hur gjorde du för att sätta dig in i Sandras behov?

Vi hade ett första möte där jag intervjuade henne och lyssnade noga på hennes önskemål

Vilka var de största utmaningarna?

Sandra har valt ett kök ur Marbodals Plus-serie. Det är en serie som ger köket en platsbyggd känsla med luckor och lådfronter som ligger i linje med ramverket. Att installera ett kök kan vara lite klurigt framför allt om det är i ett gammalt hus där det sällan är några raka linjer och vinklar. Installerar man dessutom ett kök från vår Plus-serie i ett gammalt hus så krävs det lite extra precision. Men det lyckades ju Sandra strålande bra med, resultatet blev ju fantastiskt!

Vilka ”smarta lösningar” finns i köket?

I hörnskåpet döljer sig en varmvattenberedare där vi fyllt på med hyllplan i det utrymme som blev kvar i skåpet. Vi har även dolt microvågsugnen i ett skåp för att ha rena ytor på arbetsbänkarna och bara öppna hyllor.

Vad är ditt bästa tips till någon som tänker renovera sitt kök?

Ta hjälp utav en köksdesigner, du som kund vet oftast hur du vill ha det men sen om det är genomförbart och att det är en bra lösning det kan vi köksdesigners hjälpa till med.

Marbodal Hemma hos - Sandra

Om det här köketVem bor här?

Sandra tillsammans med barnen Noam och Ebbe

Var?

Grums, Värmland

Storlek på köket?

ca 20 kvm

När är huset byggt?

1920