Följ med Maria Soxbo, som driver bloggen mariasoxbo.se, på hennes köksrenoveringsresa

Marbodal Hemma hos - Maria Soxbo Efter att ha levt i sex år med ett dåligt planerat, slitet och icke-funktionellt kök från 1990-talet var det så dags för Maria Soxbo och hennes familj att göra en köksrenovering. Se den här.
Köksmodell
Arkitekt plus Moln
Marbodal Hemma hos - Maria Soxbo

Så här tänkte Maria inför sin köksrenovering

Maria budgetrenoverade först sitt gamla kök för att fräscha upp det. Men då köket var opraktiskt planerat utan vettiga arbetsytor, vanvårdat med fuktskador i bänkskivan och gamla energikrävande vitvaror så bestämde familjen sig till slut för att göra en totalrenovering av köket.

Valet av leverantör kändes viktigt för Maria och hennes familj. Att valet föll på Marbodal var framför allt för att de kunde erbjuda ett genomtänkt kök ur hållbarhetssynpunkt och som var tillverkat i Sverige. Förutom det genomtänkta hållbarhetsarbetet med Svanemärkt köksinredning, kring råvaror, produktion och transporter fanns även smarta kökslösningar för odling, källsortering och lådinsatser för frukt och grönt. ”Det tänket tilltalade mig – att köket inte bara är snyggt och instagramvänligt utan faktiskt väldigt funktionellt”, berättar Maria. ”Vi renoverade ju inte alls för att få ett snyggare kök, utan för att vårt gamla helt enkelt inte funkade i vardagen med två sexåringar som vill hjälpa till i alla moment”, fortsätter Maria.

Vid ett designmöte gick Marbodals köksdesigner Renée Forsberg, i Marbodal-butiken i Kungens Kurva, tillsammans med Maria igenom allt det de var missnöjda med i det gamla köket och alla önskemål de hade för det nya. Hur det nya köket skulle fungera för matlagning, läxläsning och social samvaro samt var man skulle placera källsortering för att slippa kladd på golvet. Resultatet blev ett förslag där hela köket vändes om för att kunna se ut genom fönstret när man diskar, för att få bättre arbetsytor samt för att få plats med en köksö där man kan sitta och hålla den som lagar mat sällskap.

Efter ett par månader när familjen hade levt med det färdiga köket konstaterar Maria att det blev bättre än hon någonsin hade trott. ”Jag måste först och främst säga att det är en fröjd att laga mat här nu. Jag har gott om arbetsytor där jag skär och tillreder ingredienser. Det är så mycket värt att ha plats att förbereda två saker samtidigt, att inte hela tiden behöv röja för att kunna göra nästa moment och att kunna låta kaffemaskin och brödrost stå framme”, förklarar Maria. ”Vi trivs dessutom fantastiskt bra med att äntligen ha ett socialt kök, där vi kan hålla varandra sällskap i matlagningen. Barnen äter gärna både frukost och mellanmål vid köksön istället för vid matbordet, vilket gör att den inte blir en avställningsyta som svämmar över av saker som inte hör dit”, avslutar Maria.

Marbodal Hemma hos - Maria Soxbo
Marbodal Hemma hos - Maria Soxbo

De 5 bästa sakerna med köket enligt Maria

1. Planeringen Allt hamnade rätt utifrån hur köket används, och placeringen av allting är logisk och bidrar till att det är roligt att använda köket. Förvaringen är precis lagom, vi har till och med fortfarande en tom låda!

2. Köksön Plötsligt har köket fått ett nav, ett centrum, där vi både umgås, lagar mat och “piffar” för att köket ska kännas hemtrevligt att komma in i. Så värt, för att trivas i köket.

3. Färgvalen Ja, det var rätt att välja ljusgrått igen – trots att det var det vårt gamla kök var. Det var ett bra beslut att hålla fast vid det jag trivs med, istället för att känna en plikt att förnya.

4. Lättsköttheten (Okej, det kanske inte är ett ord …)
Plötsligt är precis allt enkelt att ta hand om. Kompositskivan tål spill och är superlätt att torka av. Fläkten försvinner ner i bänkskivan och blir inte dammig. De släta skåpluckorna är lätta att torka rena om det runnit något på dem. Vi kommer åt överallt med dammsugaren.

5. De bra valen Det känns bra in i märgen att vi valde Svanenmärkt och svenskproducerat. Att renovera är en stor utsläppspost i ens klimatbudget, så jag ville göra bra val för lång tid framöver. Så känns det nu, när jag bor med det jag valde.

Marias bästa köksrenoveringstips

1. Låt det ta tid. Lång tid. Lev med det gamla köket i flera år och utvärdera vad som funkar och inte funkar, så att du inte upprepar samma misstag i det nya. Då sliter du dessutom på det gamla lite till. (Och fundera samtidigt om du verkligen måste renovera, eller om det kanske räcker med att måla luckorna till exempel?)

2. Behåll de bästa delarna med det förra köket, oavsett om det gäller planering, färg eller materialval. Det du trivs med nu kommer du att trivas med sen.

3. Tänk funktion före form. Ett kök används exakt varje dag, flera gånger om dagen, och funkar det inte rent praktiskt spelar det ingen roll om det är snyggt. (Sen är det förstås en bonus att trivas med utseendet också!)

4. Tänk själv – men bolla med ett proffs. Även om man är ganska säker på hur man vill ha det är det toppen att få ett proffsöga på planerna för att undvika missar av typen “för lite avstånd mellan köksö och diskbänk”. Ofta får man också smarta tips som man inte tänkt på själv som gör en bra plan ännu bättre.

5. Utgå från dina och din familjs behov, snarare är normer och trender. Äter ni mest takeaway i farten eller lagar ni långkok? Har ni ofta gäster eller gillar ni att baka? Är det småbarn med i bilden? Är ni slarviga eller pedanter?

6. Gör research så att dina val är så klimatsmarta som möjligt. Ett nytt kök innebär ett stort klimatavtryck – gör vad du kan för att minska det.

Läs mer om Maria Soxbos köksrenovering  här.

 

Marbodal Hemma hos - Maria Soxbo

Om det här köketVem bor här?

Maria Soxbo med familj. Maria är journalist och medgrundare av Klimatklubben.

Märkning

Svanenmärkt

Vem designade det?

Renée Forsberg, Marbodal Kungens Kurva