Svenskarna drömmer om en köksö

Konsumentinsikter

En köksö som yta för matlagning, umgänge och att duka upp vid fest är det många som drömmer om – och något som är få förunnat. Enligt en ny YouGov-undersökning från Marbodal har endast en av tio (11 procent) svenskar en köksö, medan majoriteten (57 procent) skulle vilja ha en.

Arkitekt plus vit05

Den vanligaste anledningen till att man inte har en köksö är platsbrist. Cecilia Ahlin, produktchef på Marbodal, menar att detta inte alltid stämmer:

- Många tänker att de behöver mycket plats för att kunna ha en köksö – och det är till en viss del också sant. Det vi däremot vet är att många låser sig i den nuvarande köksdesignen och därmed inte ser möjligheterna att nyttja kökets yta på ett annat sätt, säger Cecilia Ahlin, produktchef på Marbodal.

Köksöar finns i många olika former och utföranden, och kan fylla olika funktioner. Nedan har Marbodal listat fem köksöar som på olika sätt förstärker köket som hjärtat i hemmet.

Arkitekt plus beige
Arkitekt plus beige

Svanenmärkta Arkitekt Plus Beige köksö bidrar med flexibla lösningar för att skapa ytor för såväl matlagning som avlastning och förvaring. Bänkskivan i kvartkomposit och den beiga kulören skapar tillsammans en enhetlig och harmonisk känsla.

Form PLUS mellangrå
Avslutningshylla för köksö - Form PLUS mellangrå

Köksön Form i kulören Mellangrå, även den Svanenmärkt, skapar extra arbetsyta och möjligheter att vara kreativ i köket. Den öppna förvaringen gör det enkelt att skapa ett personligt kök samtidigt som man snabbt och enkelt kommer åt de köksverktyg man behöver.

Shaker
Ramsvik svartbets/ek

Marbodals Ramsvik kök i shakerstil erbjuder en generös köksö som är designad för att skapa en sällskapsyta och ger utrymme för umgänge samtidigt som man lagar mat. Den stora ön bjuder också på goda förvaringsmöjligheter för exempelvis bröd, grönsaker samt större köksmaskiner.

Marbodal Arkitekt plus vit05 - Svanenmärkt
Marbodal Arkitekt plus vit05 - Svanenmärkt

Köksön från Marbodals Svanenmärkta kök Arkitekt Plus Vit bidrar med en familjär känsla där köksön på ett naturligt sätt fungerar som matplats. Ön blir också en fin avdelare mot vardagsrummet och resten av hemmet.

Malevik mörk Köksö med barben
Marbodal Malevik mörk

Köksön gör sig mycket väl i ett modernt bistrokök, här i det Svanenmärkta köket Malevik mörk Bistro, där matlagningen står i centrum för umgänget. Här nyttjas inte bara förvaringsytorna i köksön, utan även ovanför med den öppna takhängda hyllan som rymmer alla tänkbara redskap.

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 18-21 januari 2019 har sammanlagt 1013 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18+ år i Sverige.