Smarta kökslösningar och effektiv planering hjälper konsumenten att få flyt i köket

Viken mellangrå - Marbodal

Alla har nog varit i ett hem där det känns som att köket försvårar snarare än underlättar matlagningen. Dålig planering, alldeles för små arbetsytor och mer eller mindre omöjligt att hitta det man behöver. Nobias konsumentstudier visar att det finns en mängd problem som gör att många kök inte är så lättarbetade och praktiska som de borde vara.

Nobia genomför regelbundet undersökningar för att få bättre förståelse för vilka behov och problem som dagens kökskonsumenter har. ”En av många insikter är att de allra flesta, oavsett köksstorlek, upplever att de har för lite förvaringsutrymme. Likväl visar det sig att mer utrymme sällan är lösningen. Det verkliga problemet är i regel inte brist på, utan att det utrymme som redan finns inte används på ett bra sätt.” berättar, Anton Öberg, ansvarig för konsumentinsikt på Nobia AB

Bra köksplanering handlar förstås inte enbart om att maxa utrymmet. Ett annat vanligt problem är att det är svårt att få översikt och att nå saker som står långt inne i skåpen. Det har antagligen hänt att du själv handlat mjöl för att sedan inse att det redan stod ett oöppnat mjölpaket längst in i ett av överskåpen. Eller att du långt inne i ett högskåp hittat ett par konservburkar vars bäst-före-datum passerades för tre år sedan.

“Ofta köper jag hellre nytt istället för att försöka hitta en ingrediens som eventuellt finns längst in ett av väggskåpen” (Kvinna, 43 år)*

Dålig planering och bristfälliga förvaringslösningar gör kort sagt att köksarbetet flyter på sämre. Vad ska förvaras var och varför? Hur ska all källsortering få plats? Hur ska olika redskap, köksapparater och matvaror förvaras för att vara nära tillhands men utan att stå i vägen när de inte behövs?

Ytterligare en insikt är det vi kallar förvaringsparadoxen: Konsumenten vill ha det stilrent och snyggt på arbetsytorna, samtidigt som att de matvaror och redskap som används ofta snabbt ska kunna nås när de behövs.

“Från början tänkte jag inte så mycket på var olika redskap, kastruller och sånt skulle förvaras. Vi valde ett kök som såg snyggt ut men ganska snabbt började vi notera irriterande saker som borde ha planerats på ett annat sätt” (Man, 51 år)**

Går det då att lösa de här och alla andra problem som försvårar vardagen i köket? Ja hävdar vi. Med smarta lösningar och genomtänkt planering, baserad på såväl kunskap om konsumenten som erfarenhet, kan köksarbetet göras både enklare, mer effektivt och inte minst roligare. Det handlar helt enkelt om att skapa förutsättningar för flyt i köket.

*Källa: Exploring the Small kitchen, Konsumentstudie, Nobia AB

**Källa: Exploring Logical Workflow, Konsumentstudie, Nobia AB

Upptäck våra smarta kökslösningar

Kategori: Konsumentinsikter