Poster märkta med ”Reportage”

  • Familjen Klaassens kök Lindö vit

    Välkommen till familjen Klaassens Marbodalkök

    En historia kan ta sin början på många sätt. Ibland börjar den i ett behov, ibland springer den ur inspiration och ibland tar den sin början i en dröm om något. Vår berättelse börjar med en köksö.

    – Jag visste långt innan vi skaffade hus att jag ville ha en köksö. Allt annat var mindre viktigt, berättar Kajsa där vi står runt just köksön i det nyrenoverade köket.
    – Så när vi väl köpte det här huset utgick vi ifrån att det skulle in en köksö på något sätt. Det innebar att vi fick flytta köket från sitt ursprungliga läge till en annan del av huset, fortsätter hon.

    Huset är från 1920-talet då hushållerskor var en självklar del av hushållet för många. Då hamnade köket, ofta ett litet, långt ifrån salongerna, eftersom man hade personal som sprang med mat och grytor. Idag har köket blivit en samlingspunkt, och många öppnar upp sitt kök för gäster och allmän matlagning; i alla fall i Sverige.
    – Min man är från Holland och där är man mycket mer skeptisk till dessa öppna planlösningar och gäster i köket, säger Kajsa och berättar att hennes svärmor gillar deras nya kök och har bestämt sig för att också skaffa en köksö.

    Det var Jeanette Nordgren, köksdesigner på NP Nilsson i Båstad och som också har ritat köket, som gjorde Kajsa uppmärksam på tävlingen på Marbodals Facebooksida.
    – Det var väl mest på skoj från början, och min man ville inte alls att vi skulle vara med. Men på slutet låg han ändå och ritade diagram över alla likes vi och konkurrenterna hade, så han blev rätt så engagerad ändå, berättar Kajsa. Jeanette och Kajsa har känt varandra i några år och pratat om ”drömköket” länge. Så när Kajsa och hennes man köpte hus och ville förverkliga sina köksdrömmar var det naturligt att vända sig till henne.
    – Jeanette visste nästan bättre än jag själv vad jag ville ha. Hon visade mig ett utställningskök i Båstad och sa att ”detta kan nog passa dig”. Och det gjorde det! Vi köpte nästan exakt det som var i utställningen, säger Kajsa.

    Köket är ett Lindö vit i lantlig stil med vackra detaljer såsom vitrinluckor med krysspröjs, tandade krönlister och dekorpelare. Till det har paret valt att matcha med en smakfullt mönstrad tapet, Falsterbo, från Boråstapeter, som förstärker den lantliga känslan.

    Paret fick riva en vägg mellan salong och badrum för att kunna placera sin köksö. Salongen blev en ljus matplats med utsikt över Båstad och Laholmsbukten. Köksön har blivit en självklar samlingspunkt, inte minst för de två barnen som ofta sitter och ritar där.
    – Vi valde Silestone som bänkskiva, och även om den är dyr, så är det himla skönt att veta att den tål kladd och kritor, säger Kajsa. Silestone är en skiva stenkomposit och finns att få i många olika färger och utföranden. Den är väldigt slitstark och reptålig.

    – Jag är så himla nöjd med köket och hur det har blivit, och det är svårt att välja något som är extra bra, svarar Kajsa på frågan om vad i köket hon är mest nöjd med.
    – Spishällen, som är lite extra stor är något jag uppskattat mer än jag trodde att jag skulle göra. Nu tittar jag på andras hällar och tänker ”hur kan de laga mat på en sådan liten häll”, skrattar Kajsa.

    Kategori: Reportage

  • Marbodal Form vit05 PLUS exteriör

    Bjud naturen på frukost

    Köket vi har valt för att illustrera mötet mellan inne och ute i sommarstugan är det vackra och klassiska köket Form PLUS i kritvitt från Marbodal. Vid en första titt känns det som att köket är lika gammalt som sommarstugan men när vi kommer närmare och tittar på detaljerna ser vi att det är ett modernt kök som bär traditioner från förr. Form PLUS är ett formbart kök. Beroende på val av bänkskivor, knoppar och accessoarer kan Form PLUS kännas modernt och nytt eller vackert klassiskt.

    Form PLUS från Marbodal är en del av nya PLUS-serien. Köket är mer som en vacker möbel som sträcker sig från ena sidan av köket längs med väggen och ut mot kryddhagen. Skåpen och luckorna är vackert infällda i en ram, inspirerat av hur kök byggdes förr. Där köket slutar fortsätter naturen ner mot stranden och vidare ut i oändligheten. Det är det som gör det här köket så unikt. Gränsen mellan ute och inne har på ett magiskt sätt suddats ut genom stora glaspartier åt två olika väderstreck. När de stora glasdörrarna öppnas upp en solig morgon känns det som att befinna sig ute, med alla moderna bekvämligheter inom armlängds avstånd. Uteplatsen och kryddhagen ger köket en rymd och storlek som bara naturen 
kan erbjuda.

    Precis som människorna i det här köket är det många som vill bjuda in naturen under de månaderna då det grönskar och är varmt. Lösningen att öppna upp väggarna ger inte bara rymd och luft men även en skön lugn känsla. För att förstärka känslan av att inne och ute hänger ihop lades det nya golvet i samma vinkel som trallen utanför. Det skapar en illusion av att golvet fortsätter ut i naturen. Precis innanför skjutdörrarna hittar vi familjens trädgårdsredskap, nära till hands för att hämta potatisar eller klippa lite mynta till eftermiddagens medelhavssallad.

    Även om stilen på köket är klassisk så är utformningen och materialvalen moderna. Längs med väggen placerades kökets arbetsyta med en modernt skuren rostfri bänkskiva. Öppna hyllor för grytor, porslin och annat som behövs för att köket ska bli praktiskt har ersatt väggskåpen för att få ett luftigare och mer samtida uttryck på köket. Öppna hyllor hjälper också till att ge hela köket en personlig prägel. Spishäll, ugn och diskho är samlat på ett ställe och underlättar flödet vid matlagning. I det stora skafferiet vid kökets början sparas allt från årets skörd och gör att sommaren kan fortsätta leva långt efter att ljuset från de varma dagarna har slocknat, effektiv förvaring som alltid behövs i ett kök.

    Om väggdelen är den praktiskt delen, där mat lagas och fisk rensas, är den köpmansinspirerade köksön scenen där maten och samtalen kan ta för sig. Här dukas det upp till midsommar och fest, men även som här inför en frukost under sommarens tidiga timmar. En frukost som inte tar slut för det är dags att sätta igång med lunchen. Köpmansdisken har symmetriskt placerade lådor som vetter ut mot köket och matbordet. Här finns bestick, svampverktyg, fiskeredskap och annat som kan behövas i en sommarstuga. På andra sidan, i gången mellan köpmansdisken och väggdelen, är underskåp infällda för att skapa en naturlig sittplats. På köpmansdisken bryter bänkskivan i kalksten av från den rostfria bänkskivan på väggdelen och skapar en spännande och lite oväntad kontrast. Platsen har snabbt blivit en favorit för olika generationer, från barnbarnens snäcksortering till rensning av bär och grönsaker.

    Det här köket är ett fint exempel på hur naturen kan vara med att skapa en plats som blir större och varmare. Många människor vill gärna slå ned en vägg eller öppna upp köket mot en annan del av huset för att skapa yta när de egentligen är smartare, och trevligare, att öppna upp mot naturen. Genom stora glaspartier eller fönsterdörrar får köket en naturlig rymd, där bord kan lyftas ut och gränsen mellan ute och inne suddas ut. När vi bor i ett land med korta somrar så gäller det att ta tillvara på de varma timmarna som ges oss. Även om det är minst lika härligt och stämningsfyllt att sitta en höstmorgon vid köpmansdisken och njuta av en kopp varm choklad och se ut över äppelträdet som gav dig sylten du har på smörgåsen framför dig.

    Kategori: Reportage

  • Marbodal Arkitekt plus lingrön vy ovanifrån

    Ett kök utan begränsningar

    Välkommen till ett stort rum med högt i tak som vid första ögonkastet är modernt och spännande men svårmöblerat. Men rätt tänkt, utanför de klassiska köksnormerna, kan ett kök bli mer än ett kök, nämligen den naturliga knutpunkten i hela lägenheten.

    När vi designade det här köket hade vi en liten familj i tankarna. En familj som vågade se utmaningarna som något positivt. Här bor det ett par med ett litet barn. Kvinnan i vår historia arbetar som grafiskt designer och har ett eget litet företag. Hennes hem är även hennes arbetsplats. Framför sig hade de en tom målarduk. En stor lokal med ett fantastiskt tak, vackra fönster och stora ytor. När de satte sig ner för att planera upp sitt hem började de med att placera köket. Deras första tanke var att sätta köket intill en vägg, eller bygga upp en skiljevägg i rummet – för att få plats med skåp och lådor. Men med tiden kände de att köket skulle kunna fungera som en avdelare i sig, en naturlig genomfart mellan rummets olika delar.

    Genom att placera köket i mitten skapades en naturlig knutpunkt i hemmet. I det här stora rummet skulle nämligen kök, vardagsrum och matsalsbord samsas. Genom att följa linjerna i rummet och placera de centrala delarna av köket i linje med väggarna blev köket en naturlig genomfart istället för en avdelare. Köket blev dels en plats att vara på, men också att passera igenom för en kopp kaffe.

    Köket, ett Arkitekt plus från Marbodal i 90-års jubileumsfärgen lingrönt, passade perfekt till rummets karaktär. Arkitekt plus är en tidlös lucka från Marbodal. Köket får med Arkitekt plus lingrön ett avskalat uttryck med rena linjer och inga onödiga detaljer. Luckan har funnits i sortimentet ett tag och är ett populärt val bland våra kunder just för att den är ren och skapar förutsättningarna för ett personligt kök där du kan sätta din egen prägel.

    Köket består egentligen av två centrala delar. En köksö där diskho, avställningsytor, förvaring och sällskapsytor samsas. En köksö där deras dotter idag kan sitta och måla samtidigt som familjen lagar mat eller arbetar. Där öppna hyllor och barstolar bjuder in till umgänge. Matlagningsdelen av köksön blickar ut mot de stora fönstren och ger en 
bra överblick över hela rummet. På insidan av köksön var fokus att få funktionerna i rätt flöde samt skapa smart förvaring där allt har sin naturliga plats. Diskmaskinen är placerad nära diskhon och familjens källsortering.

    Bakom köksön hittar vi familjens sätt att få plats för allt som behövs i ett kök. En vägg av köksskåp måttades upp och placerades i linje med rummet för att inte dela upp rymden. I köksväggen placerades djupa skåp för smart förvaring. Även skafferiet, som går från golv till tak, gör det enkelt för hela familjen att hitta sina favoriter. Här hittar vi också den kombinerade ungen och mikrovågsugnen samt en modern kaffemaskin. Hörnet av köksväggen, som vetter ut mot vardagsrumsdelen, är designad i formen av en bokhylla och bildar en gränslös övergång från köksdelen till sällskapsytorna. Fylld med böcker, tidningar och personliga föremål ger det en fond till resten av rummet.

    Eftersom både mamman och pappan jobbar mycket hemifrån så prioriterade de att skapa en naturlig och smart arbetsplats. Som grafisk formgivare behövs ett lugn i kaoset och plats för kreativitet. Stora datorer, ljusbord, pennor och pappersprover behöver sin plats. Att städa undan jobbet varje gång maten ska förberedas eller serveras blev ett moment för mycket i vardagen. Genom att skapa en yta för två stationära arbetsplatser bakom köksväggen frigjorde familjen en yta som är konstant men inte i vägen för familjelivet. Baksidan av köksväggen byggdes om till bokhylla och sektioner som fungerar som anslagstavlor där jobb och idéer samsas utan att inkräkta på hemmet. Det som ofta tar plats i kök är de döda ytorna, genom att tänka utefter behov och familjens situation kan alla ytor utnyttjas maximalt.

    Genom att tänka gränslöst och arbeta med det som finns föds ofta nya idéer. Tanken på att ett kök ska vara mellan fyra väggar känns inte lika självklar när väggarna saknas. Genom att utnyttja höga skåp, köket som ett nav och genomfart har den här familjen skapat sina zoner i sitt hem, utan att stänga in, förminska eller ta bort känslan i ett rum som var byggt för att vara just gränslöst.

    Kategori: Reportage

    Följ med in i köket!

, 1 , 2 (den här sidan)