Naturlig stil 2014

Naturligt

Låt organiska material, naturtoner och loppisfynd sätta en hemtrevlig känsla i köket.

Under en lång period var det bara vitt vitt vitt som gällde för köket men nu börjar trenden luckras upp och mildare naturtoner tar alltmer plats. Som med alla trender kommer det så småningom en mättnad och jag tror att folk börjar känna behovet av lite mer färg och inslag av organiska material för att göra det varmare och mysigare. Den sterila känslan av ljust och fräscht ersätts av en önskan om hemtrevnad.

Men trots önskan om förändring så har vi ju dock det klassiska skandinaviska designarvet i oss så än dröjer det nog innan vi ser kök i galna färger. Pudriga pasteller och gråtoner får räcka för nu. Och det är precis det som är så fint då möjligheterna till att skapa kontraster mot hårdare material blir lättare då. Inget gör sig så fint mot de mjuka milda färgerna som mässing där materialet står för något hårt och färgen för värme. I det naturliga tror jag också att vikten av att visa det personliga kommer fram mer och mer.

Där allt skulle vara bakom stängda luckor i det vita köket är det nu bara fint att ha blottade hyllor med samlingar av köksredskap i fina kärl, porslin och glas gärna med detaljer som gör dem speciella och stilleben av allt från olja till den loppisinhandlade favoritskärbrädan i trä. Den här naturliga stilen ska dock inte förväxlas med att det blivit snyggt med stök, det är fortfarande lika viktigt att det ska se bra ut som att det riktiga köket numera måste innehålla den obligatoriska juicemaskinen vars drycker har lika naturliga nyanser som skåpluckorna.