Jordärtskocks
En lyxig jordärtskockssoppa garnerad med smörstekta brödkrutonger, riven parmesan och hyvlad svart tryffel. En rätt som ger dig guldkant på vardagstallriken!
Ingredienser
För 4 portioner
1 kg jordärtskockor
2 dl vitt vin
1,2 l grönsaksfond
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
4 dl grädde
2 kvistar persilja
50 g riven parmesanost
40 g svart tryffel
4 skivor bröd
25 g smör
3 msk rapsolja
Så här gör du
- Skala jordärtskockorna. Skär ner dem i mindre kuber och lägg i kallt vatten.
- Skala och hacka gul lök samt vitlök. Plocka och hacka persilja.
- Hetta upp en gryta på medelvärme och tillsätt smör. Lägg sedan i gul lök samt vitlök och rör om.
- Tillsätt jordärtskockorna, grönsaksfond, vitt vin och grädde, låt sedan koka i 25-30 minuter.
- Under tiden som jordärtskockorna kokar så skär bort kanterna på brödet och skär det sedan till tärningar. Efter soppan kokat klart hetta upp en panna på medel/hög värme och tillsätt smör eller en matsked olja. Stek brödkrutongerna krispiga och lägg sedan över dem på hushållspapper så de torkar.
- När jordärtskockorna känns genomkokta och mjuka, mixa soppan slät med stavmixer. Salta och smaka av.
- Servera sedan soppan direkt i grytan och toppa med krutongerna, hyvlad tryffel, skuren persilja och riven parmesan.
Tips: Om du inte kan hitta svart tryffel kan den ersättas med samma mängd rostade och hackade hasselnötter.