Grön sparris med forellrom, varmrökt lax, dill & rödlök
Varmrökt lax och forellrom på en bädd av sparris, garnerad med dill och citron. En läcker måltid från både hav och jordbruksland på samma tallrik.
Ingredienser
För 4 portioner
2 buntar sparris
4 kvistar dill
2 rödlökar
2 tomater
1 citron
100 g forellrom
400 g varmrökt lax
Till vinägrett:
2 msk dijonsenap
2 msk vitvinsvinäger
2 msk vatten
Salt
Så här gör du
- Skala sparrisen och skär bort cirka 2 cm av foten. Bind gärna upp sparrisen i bindgarn för att enklare kunna lyfta den ur det kokande vattnet senare.
- Skala och hacka rödlöken. Skär tomaten i tärningar.
- Plocka dillen från kvistarna och skär sedan ner grovt. Riv skalet från citronen.
- Plocka den varmrökta laxen i bitar – gärna lite olika stora.
- Blanda och vispa ihop dijonsenap, vitvinsvinäger och vatten. Smaka av med lite salt.
- Koka upp en kastrull med saltat vatten. Lägg i sparrisen och koka den i 3-4 minuter.
Servera sparrisen på ett djupt fat, strö över rödlök, tomat och citronskal. Lägg sedan på laxen, forellrom, dill och citronklyftor. Krydda med lite svartpeppar och skeda över vinägretten.