Lisa Lemke tipsar om jordgubbar

Tips & Råd

Lisa Lemke är frilansande matkreatör, matstylist och tv-kock. Hon arbetar med att laga, prata, skriva och styla mat. Lisas matfilosofi är tydlig: matlagningen ska vara enkel, rolig och locka till gemenskap vid matbordet. Lisas hjärtefrågor kring mat är lantbruk och hållbarhet, och det är något som hon aktivt arbetar med.

Lisa Lemke - foto: Magnus Carlsson

Fakta om jordgubbar

Jordgubben är ett bär som är en frukt som är en gubbe. Det vill säga frukten av ett litet oskyldigt kuckel mellan två nationer. Kanske ses jordgubben som något av det allra svenskaste vi har, men precis som med vår adopterade färskpotatis är verkligheten precis den motsatta. Det var nämligen när den chilenska skönheten Jättesmultronet fragraria chiloensis bekantades med det amerikanska Scharlakanssmultronet fragraria virginiana som tycke uppstod. Resultatet av denna liaison blev kärleksbarnet och hybriden fragraria annanassa. Eller ananassmultron som fransoserna först kallade den när de började odla den på 1700-talet. Britterna var inte sena att ta sig an fransmännens nya bär och utvecklade det i en mängd varianter. Bland annat i den gubbe som sägs vara urmodern till de jordgubbar vi idag köper, Keen´s Seedling.

I vårt avlånga land odlas det jordgubbar från Skåne och ända upp till norr om polcirkeln. Faktum är att de nordligaste gubbarna är jordgubbarnas Rolls Royce då de långa ljusa nätterna och det svalare klimatet ger sötare bär. Men trots det är det i södra Sverige som vi hittar större delen av våra drygt 600 jordgubbsodlare. Totalt skördas cirka 15 000 ton jordgubbar per år, vilket i runda slängar innebär att vi mumsar i oss mellan 3-4 liter jordgubbar per person och år.

I början av sommaren äter jag helst mina gubbar precis som de är, endast med sällskap av lite lättvispad fet grädde när jag vill ha något mer. Men ju längre in på säsongen man kommer desto mer kan jag tänka mig att ta ut svängarna.

Varma hälsningar,

Lisa

Fotograf: Magnus Carlsson

Jordgubbar och sparris

Lisas jordGubbstips

Så njuter du bäst av jordgubbarna!


Ta ur dina nyinköpta gubbar ur asken, sortera bort de som är dåliga och förvara resten på fat i kylskåpet.

Snoppa inte jordgubbarna förrän du ska äta dem. Snoppar du dem inte klarar de sig i kylskåp i minst ett par dagar, hållbarhet kan variera beroende på sort.

Ta ut jordgubbarna i god tid före servering – smakerna kommer fram bäst när de är rumstempererade!

Vad heter gubben?


Fråga alltid efter vilken sort du köper. Det skiljer enormt mycket på sort och sort, somliga passar bäst till saftning och syltning medan andra är godast att äta precis som de är.