"Ett kök där kreativiteten tar plats och kryddornas doft sprider sig” – välkommen in i Markiz Taintons kök

Hemma hos

För Markiz, som för så många andra, är köket hemmets hjärta. Det är där dagen startar med en mysig frukost tillsammans med familjen och det är där många minnen skapas. Eftersom matlagning är Markiz stora passion så är det även där hon spenderar mesta delen av dagen. För Markiz var det viktigt att det nya köket skulle kunna stängas ned och öppnas upp. Häng med så förklarar hon mer och ger er hennes berättelse om vägen till sitt nya kök.

Markiz Tainton - Hemma hos - Marbodal

För Markiz går kärleken till maten som en röd tråd genom hela hennes liv. Hon växte upp i köket där hon spenderade mycket tid tillsammans med sin mamma som lagade mat till familjen, Markiz och hennes sju syskon.

Målbilden för det nya köket var att det skulle ge känslan av att gå längs en strand i Marocko, ett kök som skulle vara inspirerande och som påminner Markiz om vem hon är. Det var viktigt att köket skulle kunna öppnas upp och stängas ned precis som på en restaurang. ”Om ni har sett Skönheten & Odjuret så finns det en scen där Belle går ner till köket för att hon är hungrig och hela köket vaknar till liv och matlagning och dukning är i full gång. Så vill jag att det ska kännas”, förklarar Markiz.

Efter att ha fått god hjälp av Marbodals köksdesigner Pierre tog köket succesivt sin form. Ett kök med tidlös design och smarta lösningar som skulle ge ett bra flyt vid matlagningen var ”topp-prio”. Valet föll på Marbodals kökslucka Arkitekt Plus i färgen Sand. ”Jag ville ha luckor utan handtag som gör det lätt att hålla rent, berättar Markiz”. ”Ett tips som jag är så tacksam för att Pierre gav mig var att satsa på svarta detaljer, såsom blandare och diskho samt även den öppna hyllan. Det är ju den öppna hyllan som ger hela köket personlighet, det är med den som köket blir Markiz”, fortsätter hon.

Markiz Tainton - Hemma hos - Marbodal
Markiz Tainton - Hemma hos - Marbodal
Markiz Tainton - Hemma hos - Marbodal

Köket, som inte är så jättestort har samma planlösning som det tidigare köket, men i och med renoveringen så har ytan optimerats med riktigt bra förvaring. En skänk byttes ut till köksskåp vilket även gjorde så att hela köket hängde ihop på ett mer enhetligt sätt än tidigare. Färgen i köket går ton-i-ton med beiga nyanser på både skåpsluckor och bänkskiva vilket ger en lugn och harmonisk känsla.

Markiz Tainton - Hemma hos - Marbodal
Markiz Tainton - Hemma hos - Marbodal
Markiz Tainton - Hemma hos - Marbodal

”Ingen är lyckligare än vad jag är! Ett kök som jag kan väcka till liv, där min kreativitet kan ta plats och kryddornas doft kan få sprida sig och locka in min familj. En plats där kärlek föds och gör mitt hem till ett HEM! Med alla smarta lösningar som gömmer sig bakom mina sandfärgade luckor känner jag mig fri och äntligen hemma.” konstaterar slutligen Markiz.

NÅGRA FRÅGOR TILL PIERRE GHANTOUS, KÖKSDESIGNER MARBODAL BIRGER JARLSGATAN

Hur gjorde du för att sätta dig in i Markiz behov?

Det var viktigt för mig att lära känna Markiz för att förstå hur hon arbetar i köket och vad som var viktigt för henne, också för att hitta rätt stil och känsla i köket. Detta lyckades vi med genom ett flertal trevliga samtal om allt möjligt, från matlagning och familj till intressen och kultur.

Vilka var de största utmaningarna?

Att få köket att kännas personligt utan att ge vika på viktiga funktioner.

Vilka ”smarta lösningar” finns i köket?

Eftersom vi landade i ett handtagslöst kök med få linjer och avbrott så döljer sig all förvaring bakom samtliga fronter i form av invändiga lådor och utdragbara inreden. Vi ville ge plats för Markiz kreativitet samtidigt som det skulle finnas utrymme för att snabbt få undan allt med ett lugnt och harmoniskt uttryck.

Vad är ditt bästa tips till någon som tänker renovera sitt kök?

Låt köksplaneringen få vara en process där du tar dig igenom den i olika faser för att åstadkomma ett slutresultat du känner dig bekväm och trivs med.

Besök Marbodals butiker, boka ett möte eller ring.
Kökslucka: Arkitekt Plus i färgen Sand
Bänkskiva: Kvartkomposit Beach Clay

Fotograf: Jesper Florbrant

Markiz Tainton - Hemma hos - Marbodal

OM MARKIZ TAINTON

Markiz är en känd matinspiratör och kokboksförfattare. Hon bor i Solna i Stockholm tillsammans med sin man Kevin och deras två döttrar.

I Markiz matlagning är det kryddorna som står i centrum. Hon älskar att inspirera till hur man gör livet lite roligare och mer smakrikt med spännande recept.

Förutom matlagning har Markiz ett stort intresse för träning, mode och skönhet, vilket hon bl.a skriver om på sin blogg.

5 TIPS PÅ HUR DU ORGANISERAR DITT KÖK

1. ORGANISERA EFTER HUR OFTA SAKER ANVÄNDS
Vissa saker används varje dag, vissa varje vecka, andra bara några gånger om året. Tänk efter noga när du väljer var de olika sakerna ska vara. Det du inte ser, kommer du inte att använda. Dessutom – underlätta för dig själv genom att placera saker nära det stället som de ofta används på. Kastruller nära spisen, knivar nära arbetsytan och tallrikar nära diskmaskinen.
2. GÖR DET SAMSTÄMMIGT
Det kommer att vara mycket roligare att öppna skåpen och mer motiverande att bibehålla ordningen om du investerar i nya fina burkar och behållare. Dessutom tar de ofta upp mindre plats eftersom de är anpassade för att staplas ovanpå och placeras intill varandra. Tänk på att fyrkantiga burkar tar mindre plats än runda.
3. MÄRK UPP
Märk upp glasburkar med torrvaror såväl som hyllor som ska vikas åt speciella föremål. Det gör det både snyggare och lättare att hålla ordning.
4. VAR SAK HAR SIN PLATS
Ha en hylla för bakprylar, ett skåp för elektriska hushållsapparater och så vidare. Dela sedan gärna in dem i mindre fack – exempelvis zest- och skalverktyg för sig och stekspadar och slevar för sig.
5. ORDNING OCH REDA
Visst kommer det att kräva daglig, eller åtminstone månatlig disciplin att hålla ditt system vid liv, men det är också enklare gjort när du väl lagt en smart grund.

6 MATFÖRVARINGSTIPS

1. Dörren är kylskåpets varmaste del, så undvik att sätta produkter som behöver förvaras kallt där.
2. Övre delen av kylskåpet håller en jämn temperatur och är lämplig för förvaring av exv. matrester som snart ska ätas och mat som inte behöver tillagas.
3. Den nedre delen av kylskåpet är den kallaste. Här är bästa platsen för livsmedel som kräver låga temperaturer, som t.ex. kött, fisk och mejeriprodukter.
4. Bröd förvaras bäst i rumstemperatur. Det går också bra att frysa in och ta fram efterhand.
5. Förvara potatis mörkt och svalt och inte tillsammans med lök.
6. Kryddor förvaras bäst där det är svalt och mörkt. Ovanför spisen kan det ibland vara både varmt, ljust och fuktigt. Ljuset bleker många kryddor och värmen kan påverka hållbarheten och smaken negativt.