Mumsiga våffelrecept från Markiz Tainton

Recept

Markiz Tainton var en av finalisterna i Sveriges mästerkock. Hon syns ofta på TV och lagar sina härliga rätter, ofta inspirerad av det marockanska köket.

Marbodal - recept våfflor Markiz

För Marbodal har Markiz tagit fram tre mumsiga recept på våfflor – en mellanmålsvåffla, en mer matig våffla och en efterrättsvåffla. Hemmagräddade våfflor är det bästa som finns och dessutom enkelt att göra oavsett om du gör en egen våffelsmet från grunden eller köper färdig våffelmix.

Våfflor passar perfekt i vardagen som snabblunch, mellis eller fika. Och för dig som är mitt i en köksrenovering och har begränsad tillgång till spis och vatten blir det en uppskattad rätt.

Marbodal Magazine Markiz Tainton recept

Bananvåfflor med havregrädde och bär – perfekt som mellanmål

8 våfflor, 4 personer

Ingredienser

Bananvåfflor
3 bananer
6 ägg
3 msk kokosmjöl
1 ½ tsk bakpulver
kokosolja till våffeljärnet
4 dl valfria bär (rekommenderar att välja bär som är i säsong)

Havregrädde
3 dl havregrädde
1 dl havregryn
0,5 msk smör
1 tsk honung, flytande
1 krm kanel

Gör så här:

Bananvåfflor
Dela bananerna i mindre bitar och mixa alla ingredienser med en mixerstav i en bunke. Grädda på inte alltför hög värme i våffeljärn smort med kokosolja.

Havregrädde
Vispa grädden hårt.

Rosta havregrynen i en torr varm stekpanna under omrörning några minuter. Tillsätt smör, honung och kanel. Låt det svalna. Blanda ner den hälften av den rostade havren i grädden och blanda försiktigt.

Grädda på hög värme i våffeljärn smort med kokosolja och servera med havregrädde och toppa med bär och rostade havre.

Tacovåffla med klassiska tillbehör – gott och enkelt till lunch

Våfflor
1 pkt våffelmix
3 dl rivna morötter

Tillbehör
500 g köttfärs
> 2 msk smör eller olja (till stekning)
1 pkt tacokrydda
2 tomater
1/2 gurka
1/2 gul lök
1/2 kruka sallad
2 paprikor (gärna i olika färger)
1 burk majs
2-3 dl riven ost
ev hackad färsk koriander
Salsa
Gräddfil

Gör så här:
Våfflor: Blanda våffelsmeten enligt paktets anvisningar till en jämn smet. Tillsätt de rivna morötterna. Blanda ihop det ordentligt.

Köttfärsen
Stek köttfärsen i några matskedar smör eller neutral olja och häll sedan över tacokryddan enligt anvisning på påsen.
Hacka lök, finfördela gurka, tomat och paprika. Strimla salladen. Lägg upp i olika skålar.
Häll av majsspadet och lägg upp majskornen i en skål. Gör gärna dina egna tillbehörsfavoriter såsom guacamole och salsa.
Grädda våfflorna gyllene i smörat våffeljärn. Servera köttfärsen varm och låt var och en göra sin egen tacovåffla toppad med valfria tillbehör. Njut!

Tips på vegetariskt alternativ:
Häll kryddmixen i våffelsmeten och byt ut köttfärsen mot exempelvis pankofriterad halloumi, grillad zucchini eller svampfärs (finhackad valfri svamp som du steker upp i smör och blandar med taco-kryddmix).

Kardemumma- och mandelvåffla med rårörda hallon och vaniljgrädde – utsökt efterrätt

8 våfflor, 4 personer

Ingredienser

Våfflor
2 dl mandelmjöl
2 ägg
2 dl mjölk
125 g smör, smält
0,5 krm salt
1 tsk kardemumma
1 tsk bakpulver
2 dl iskallt vatten

Rårörda hallon
400 gram hallon
0.5 dl florsocker
1 nypa vaniljsocker
0,5 st lime

Vaniljgrädde 3 dl grädde
1 vaniljstång
2 msk florsocker

Gör så här:
Våffla
Smält matfettet och låt det svalna.
Vispa samman mjölk, mjöl, ägg, kardemumma och bakpulver till en slät smet. Rör i matfett och vatten. Hetta upp våffeljärnet. Smörj det till den första laggen. Grädda våfflorna vackert guldgula. Lägg dem på galler så håller de sig frasiga.
Ett tips är att hacka skållade mandlar lite grovt och blanda ner i smeten.

Rårörda hallon
Blanda färska eller tinade hallon med socker och pressad lime.

Vaniljgrädde
Vispa grädden hårt. Dela vaniljstången och skrapa ut vaniljen. Blanda grädde, vanilj och florsocker.
Servera våfflorna med rårörda hallon och grädden.