Lisa Lemkes bästa odlings-tips

Tips & Råd

Lisa Lemke är frilansande matkreatör, matstylist och tv-kock. Hon arbetar med att laga, prata, skriva och styla mat. Lisas matfilosofi är tydlig: matlagningen ska vara enkel, rolig och locka till gemenskap vid matbordet. Lisas hjärtefrågor kring mat är lantbruk och hållbarhet, och det är något som hon aktivt arbetar med. Lisa bor tillsammans med sin familj i prästgården i Skrea backe utanför Falkenberg.

Här ger hon oss tips och inspiration kring odling, både utomhus och inomhus, och dessutom ett tips på dressing som lyfter en grön sallad till oanade höjder.

Marbodal Lisa Lemke sallad odling

Odling

När jag var liten drömde jag om att bli bonde och den bild jag hade framför mig var förmodligen baserad på den dåtida månskensbonden. Med en liten besättning djur och åkrar runt omkring där man kunde odla morötter, potatis och lök. Aldrig hade jag drömt om att kunde odla i stora containrar med specialbelysning, vertikalt eller att odling i framtiden lika gärna skulle kunna ske på landet som i stadskärnan. För vem har sagt att man behöver en gård eller trädgård för att odla? Eller ens solljus? Idag kan du till och med nästan förvandla det egna köket till ett småskaligt modernt litet lantbruk!

Få saker får mig att känna mig så ”rik” och oövervinnerlig som när jag får skörda något som jag stoppar ner som ett frö i jorden. När det jag planterat blir grunden när jag planerar vad det blir för middag idag. Oavsett om det gäller nyskördade bönor, späda salladsblad eller bara ett knippe väldoftande örter. Kanske blev jag inte den där bonden jag drömde om att bli, men något litet grönt kan jag åtminstone bidra med! Innan jag flyttade till hus blev det mycket fönsterodling, men idag sprider jag ut mig där helst jag kan i vår stora trädgård på prästgården utanför Falkenberg. Men fortfarande älskar jag att föra in det gröna i köket. Förr jagade jag söderfönster för basilikan, men idag finns det massa smarta lampor och lösningar som gör att du kan få till en rätt imponerande odling där hemma i köket.
Min egen odling är fördelad på både planteringar där jag kan bre ut mig lite mer, men också pallkragar som vi byggt med inspiration från historiens klosterträdgårdar. I de större planteringarna växelodlar jag sådant som får breda ut sig lite mer, som squash, bönor, pumpa, potatis. I pallkragarna odlar jag sånt som jag behöver hålla lite mer koll på, som sockerärtor, rädisor, fänkål, morot, sallad och kålplantor (får lätt besök av fiender och i år kommer jag förmodligen satsa på kål-nät för att vara på säkra sidan) Nu har jag möjligheten att bre ut mig i trädgården här på vår gamla prästgård, men man ska inte glömma bort att väldigt mycket går ypperligt att odla i stora och små krukor. Och mynta; det odlar jag faktiskt alltid i kruka!(en gång gjorde jag inte det, vilket resulterade i att hela landet invaderades av mynta…. Tur man lär sig på sina misstag!)

Fotosyntesen och köksodling

Det viktigaste man ska tänka på om man odlar inomhus är ljuset. Plantan behöver ljus för fotosyntesen, och fotosyntesen är livsviktig för plantans överlevnad. Men vad är då fotosyntesen? Jo med hjälp av klorofyllet kan växter fånga upp solljus och omvandla energi, vatten och koldioxid till druvsocker och syre. Men under vintermånaderna är sällan solljuset tillräckligt för inomhus-odling och man behöver komplettera med olika former av belysning och lampor. Men det funkar inte med vilken typ av lampa som helst, utan helst ska det vara en lampa som har ett ljus som har samma våglängd som själva solen. Likaså måste lampan placeras så nära växten som möjligt utan att bränna den vill säga. De flesta växter behöver ca 14-16 timmar ljus för att må bra.

Mikrosäsonger och gröna tankar

På sommaren går mina tankar oftast i grönt, och då menar jag inte bara färgerna i naturen, utan själva menyn. Visst äter jag både fågel, fisk och kött också men det är i det gröna jag får mest inspiration. Kanske är det också för att sommaren är för mig övervägande grön. Inte bara för att det är gott, och bra för mig och resten av jorden, utan för att det är så inspirerande och härligt när det nästan varje dag kommer en ny primör eller mikrosäsong. Jag älskar att få längta efter första gräslöken, jordgubbarna, zucchiniblommorna och sockerärtorna. Och när de är i säsong då frossar jag - för att sen försöka låta bli att köpa importerat tills nästa år de är i säsong igen. Så otroligt gott det smakar när man får längta lite, eller hur?

Sallad

En tacksam sak att odla vare sig man har stora ytor eller bara en kruka är sallad. Och det känns nästan lite märkligt att vi klumpar ihop allt under en rubrik när det gäller sallad. För dessa gröna blad kan skilja sig något enormt från varandra. Från smörig och mjäll, till pepprig, bitter och de med lite beska. Vi har olika konsistenser och form och inte minst färg. En enkel grönsallad kan vara något väldigt enkelt men också något väldigt komplext.

Frisésallad är en stor favorit hos mig med sina beska flikiga blad, men också något som är ganska svårt att odla så man hittar den sällan i grönsaksdiskarna. Ett tips när man gör en god sallad är just att blanda olika sorters sallad och inte minst att hantera dem lite varsamt. Hacka inte sönder känsliga, mjuka salladsblad utan riv dem hellre i mindre bitar om de är väldigt späda. Sedan finns det de salladssorter som är krispigare och tål lite mer och de går givetvis bra att hacka försiktigt.

För att få eventuell dressing att fastna behöver bladen vara riktigt torra, annars lägger sig bara dressingen i botten av skålen. Tricket är att antingen skölja bladen i god tid och låta dem torka på en kökshandduk eller investera i den underskattade salladsslungan. Kostar inte många kronor och gör jättestor skillnad för resultatet på salladen! Oftast blir det här hemma hos mig en god olivolja, någon form av syra (kan vara citron, äppelcidervinäger eller annan vinäger) och lite salt när det handlar om smaksättning. Men ibland vill man ha något extra och då är den här enkla dressingen en riktig hit!

Varma hälsningar,

/Lisa

Fotograf: Magnus Carlsson

Marbodal Lisa Lemke sallad odling

Erikas ättiksdressing

Min mans tyska mormor odlade alltid den godaste huvudsalladen i sina imponerande trädgårdsland och hon serverade den alltid med en enkel dressing på ättika och grädde. Otroligt gott!

4 portioner

2 msk vispgrädde
1 tsk dijonsenap
1 tsk ättiksprit (12%)
1-2 nypor strösocker
salt

Blanda alla ingredienser i en skål, smaka av med salt. Sväng runt torra salladsblad med dressingen och servera direkt.