Trendspaning från Marbodal: Lugnande färger, öppen förvaring och bekväma sällskapsytor

Trender

Allt fler väljer djupare och mer monokroma toner i köket. Marbodal lanserade tidigare i år färgserien Jordnära och den bruna lugnande kulören Bark har varit ett populärt val i serien. Just lugnande färger är tillsammans med ökat fokus på öppen förvaring samt inbjudande sällskapsytor några av de stora trender som Marbodal ser inför hösten.

Marbodal Arkitekt Plus Bark

När vi väljer färger för hem och kök är det ofta det rent estetiska som är i fokus. En trend som Marbodal ser är att man inte bara väljer kulör av estetiska skäl utan även för att färgen ska ha en lugnande effekt i vår annars ofta stressiga vardag. I det här bruna köket från Marbodal, i kulören Bark, ges exempel på detta.

Bark är en färg som lugnar och som passar bra ihop med alla träslag och svarta detaljer. Och att få in träslag och naturen i hemmet, s.k. biofilisk design, är en ytterligare trend.

"Vi ser att försäljningen av kök i naturnära färger ökar och att fler väljer att gå bort från det väldigt ljusa, nästintill helvita köket som dominerat tidigare. Våra trendspaningar visar även att naturen kommer plockas in ännu mer i köken i form av materialval men även via biofilisk design där man får in naturen i köket," säger Therese Svantesson, produktansvarig på Marbodal.

Fövaringstrenden fortsätter. Många vill ha öppen förvaring både då det blir enklare att hitta men även för att ge exempelvis köksinredning, inläggningar eller odlingar en exponerad plats i köket.

"Öppen förvaring i hyllsystem likt bokhyllor i köket blir allt mer populärt och är något vi tror vi kommer se mer av framåt. Det ger möjlighet att kunna dekorera med växter, gjutjärnsgrytor och alla ens andra köksfavoriter samtidigt som det skapar mer vardagsrumskänsla," säger Therese Svantesson.

Att köket är det nya vardagsrummet är något som är här för att stanna. Kanske gör den klassiska kökssoffan comeback som på den här bilden, där köket smälter ihop med en loungedel med matplats och 2020-talets kökssoffa.

Marbodal Arkitekt Plus Bark
Marbodal Arkitekt Plus Bark