Dröm! Inspireras av Elsa Billgrens nya kök

Hemma hos

- Jag vill att mitt kök ska vara en mix mellan ett mysigt naturvinskafé i Köpenhamn och någons stökiga och bullriga vindsvåning i Paris, säger Elsa Billgren och bjuder in oss att kika in i hennes hörnkök på Mosebacke i Stockholm

Elsa Billgren Marbodal

Elsa Billgren flyttade nyligen in i en vacker sekelskifteslägenhet vid Mosebacke torg i Stockholm med maken Pontus och sonen Lynn. Lägenheten i sig kändes helt rätt från första stund men paret bestämde sig snabbt för att det befintliga köket skulle göras om till ett mindre kök och till ett barnrum till Lynn. I renoveringen av köket tog familjen hjälp av Kathrine Larsson som är köksdesigner i Marbodal-butiken i Sickla.

Elsa Billgren - Hemma hos reportage - Marbodal
Elsa Billgren - Hemma hos reportage - Marbodal

Det kan vara svårt att se framför sig hur det kommer bli när man ska göra om ett befintligt kök till ett mindre och för att inte tala om hur jobbigt det kan vara att ta alla beslut när det finns så många valmöjligheter i allt från knopplister och luckor till färg och bänkskivor.

Det allra viktigaste för familjen var att det färdiga köket skulle passa in i resten av lägenheten. Det fick verkligen inte bli för romantiskt eller kännas för lantligt, eftersom det också skulle kännas som ett naturligt kök i en storstad.

Valet av kökslucka föll på en modell som heter Form. En enkel, Svanenmärkt kökslucka med ram och Elsa gillade att den kändes gammaldags men utan extra krusiduller. Färgen Sand som familjen valde på luckorna är inspirerad av Sveriges sandstränder – en beige ton som nästan skiftar mot ljusgrått utan att förlora sin varma nyans. Bänkskivan fick bli en i ek och knopplisten valde familjen att den skulle löpa ovanför hela arbetsbänken.

Elsa, du valde färgen Sand från Marbodals nya färgkollektion Jordnära. Hur tänkte du med färger?

– Jag ville ha en varm och mjuk känsla i köket då vi har varmt kvällsljus. En beige ton med mycket gröna detaljer och trä.

Hur ska man tänka för att sätta en personlig stil på sitt kök?

– Jag älskar tallrikshyllor eftersom porslinet får synas då. Fat i trä, gamla spilkum, mycket pelargoner! Det ska kännas levande och brokigt, men ändå inte för mycket framme. Jag gillar inte överstylade kök, utan tycker att det som är framme ska vara sånt man älskar och använder. Vinflaskor och favoritköksgrejer på krok. En gammal sax och riktigt vackra linnehanddukar.

Hur viktigt är det för dig att det här är ett hållbart kök?

– Ett kök ska gärna vara hållbart på flera sätt. Praktiskt, tidlöst, personligt och riktigt härligt att laga mat i. Material ska åldras vackert och inte ha för mycket detaljer man kan tröttna på.

Vad tror du att du kommer älska mest?

– Jag älskar den extra djupa ekbänkskivan, luckorna, knopplisten, färgvalet och hur mycket vi fick plats med på liten yta! Ett riktigt användarvänligt kök som också är härligt att vila ögonen på.

Några frågor till Kathrine Larsson, köksdesigner Marbodal Sickla

Hur gjorde du för att sätta dig in i kundens behov? Elsa började med att komma hit till butiken, för att få en inblick och känsla för Marbodals sortiment. Första mötet handlade mest om just detta, för att se om vi hade ett utbud som passade Elsas familjs behov. Därefter gick vi i genom hur de tänkt sig det nya köket, vilken stil de ville få till och vilka material de tyckte om.

Vilka var de största utmaningarna? I Elsas kök fanns det en hel del utmaningar, då deras dåvarande kök skulle förvandlas till två rum, ett kök och ett barnrum. Familjen bor i en våning på Mosebacke Torg, med högt i tak och rummen i fil. Det gamla köket var ganska litet, med gammalt fint trägolv och ett väldigt slitet kök. Av det befintliga kökets storlek skulle vi nu skapa två nya rum till familjen, fortfarande med en öppen och ljus känsla, men med varje centimeter i åtanke.

Vilka ”smarta lösningar” finns i köket? Eftersom köket inte är så stort, så hade vi inga jättestora ytor att jobba med. Vi fick helt enkelt försöka trolla med det vi hade, t.ex. så valde vi att göra ena bänkskivan 700 mm djup i stället för standard 600 mm. En detalj som gör så mycket mer än man tror! 100 mm extra på djupet gör att man lättare kan arbeta på bänkytorna och samtidigt ha saker framme. Kökets design, var i det här fallet, minst lika viktig som funktionaliteten. Självklart hade man kunnat välja en smalare spis och fler väggskåp, om familjen varit i behov av mer förvaring. Men här ville vi skapa ljus, rymd och ett vackert kök!

Vad är ditt bästa tips till någon som tänker renovera sitt kök?
Att tidigt i processen fundera på vad som är önskemål och vad som är krav. Samt att tidigt få en helhetsbild av vad det innebär att renovera köket, dvs. prata med hantverkare i god tid och få grepp om både kostnad och vad som är möjligt. Sist men inte minst så rekommenderar jag verkligen att ta hjälp att planera köket, gör man det så slipper man hålla i alla trådar själv, man ska i princip kunna lämna nycklarna och åka på semester, och komma hem till ett färdigt kök! Det är värt mycket.

Något annat som kan vara relevant för någon som är i köksköpartagen?Att vara öppen för nya alternativa planlösningar och idéer. Det är lätt att man ”snöar in” på hur köket ser ut idag eller hur planlösningen är utformad. Boka in ett hembesök tidigt i planeringsprocessen, så är det mycket lättare att spåna på nya idéer tillsammans, samt lättare för oss köksdesigners att se stilen på övriga boendet och hur ljusinsläpp m.m. påverkar köket.

Går du i kökstankar och vill veta mer? Boka ett möte med en av våra köksdesigners, vi träffas digital, i butik eller på telefon!

Elsa Billgren Hemma hos Marbodal

Om Elsas kök

När är huset byggt? 1864

Ungefärlig storlek på köket? Ca 9 kvm

Vilka är ni som bor i lägenheten? Elsa, Pontus och sonen Lynn

Vad är det bästa med ert nya kök? Vi älskar den extra djupa ekbänkskivan, luckorna, knopplisten, färgvalet och hur mycket vi fick plats med på liten yta! Ett riktigt användarvänligt kök som också är härligt att vila ögonen på.

Utforska vår färgkollektion Jordnära

Jordnära är harmonisk och rofylld kollektion av noga utvalda färger, inspirerade av vår nordiska natur. Utvecklad av oss på Marbodal för att passa kök. Jordnära är en hållbar färgkollektion.

Utforska Jordnära