Svenskarna drömmer om lantliga och luftiga kök

Hemma hos

Rymliga arbetsytor, goda förvaringsmöjligheter samt ett kök som är lätt att hålla rent. Dessa önskningar hamnar i topp när det gäller svenskarnas drömkök. Det visar en undersökning som vi gjort tillsammans med YouGov.

Marbodal Lindö lingrön

När svensken föreställer sig sitt drömkök står personligt, ljust och luftigt på önskelistan, samt ett rum som är härligt att umgås i.

- Det är lätt att fastna i hur ett kök är uppbyggt i nuläget, men ofta har ett rum mycket mer möjligheter än vad man själv kan se. Genom att ta hjälp av en köksdesigner som ritar köket kan man få hjälp att utnyttja olika typer av rum på bästa sätt, säger Therese Svantesson, produktchef på Marbodal.

Lantligt är den mest populära stilen svarar drygt en tredjedel, följt av modernt och klassiskt. Kring material, färg- och detaljval är vitt den mest önskade kulören på luckor, följt av ljusgrått, men vi kan även se att naturens material börjar klä våra kök i allt bredare utsträckning. Trä är ett levande naturmaterial som genererar ett lugn, det är dessutom hållbart, slitstarkt och har hög tålighet.

Drygt en tredjedel drömmer om en bänkskiva i stenmaterial. Män anger i högre grad att olika träsorter stämmer bäst in på bänkskivorna i deras drömkök, kvinnor svarar att de i större utsträckning önskar stenmaterial. Många tänker att man bör ha samma bänkskiva i hela köket, men det kan vara en god idé att blanda material utefter användningsområden. Exempelvis ett tåligt material nära diskhon, eftersom det är ett område som utsätts för mycket slitage.

Sammanställning undersökningsresultat*

Hur köket ser ut och känns när man föreställer sig sitt drömkök

Ljust & luftigt 55 %
Härligt att umgås i 55 %
Personligt 38 %

Viktigaste funktionen i sitt drömkök

Stora arbetsytor 48 %
Lätt att hålla rent 47 %
Välplanerat 41 %

Drömkökets stil

Lantligt 31 %
Modernt 22 %
Klassiskt 19%

Färg & material

Vitt 52 %
Ljusgrått 34 %
Bänkskiva i sten 34 %

* Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 18-21 januari 2019 har sammanlagt 1013 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18+ år i Sverige”.