Lantidyll i grått och grönt

Tips & Råd

Lotta Agaton, en av Sveriges främsta stylister och inredare, vurmar för det ombonade och varma bondköket där maten och umgänge är i fokus. Något som syns i detta klassiska kök i luckan Form Åska i PLUS-utförande.

Form PLUS mellangrå kök med köksö

”I det här köket ville vi lyfta fram matlagningsglädjen och verkligen låta maten stå i fokus”, säger Lotta Agaton när hon berättar om färgvalen och inredningen i det klassiska köket med mycket öppen förvaring och plats för den stora familjen. ”Istället för att göra det klassiskt ljust och lantligt valde vi mörkare och lite dovare färger i grått och grönt, vilket ger köket en mer sydeuropeisk känsla. Vi skulle lika gärna kunna befinna oss i Italien”.

Den öppna förvaringen ger ett ombonad och personligt intryck med mycket plats för köksredskap, keramik och kryddor. ”Det här är ett kök som man lätt kan sätta sin egen personliga prägel på genom valet av färg och accessoarer”, förklarar Lotta. ”Kökets konstruktion, PLUS från Marbodal, gör dessutom att köket upplevs som platsbyggt, med en tydlig känsla av kvalitet och hantverk.”

Lotta Agaton tipsar

Matcha köksredskapen

Har man ett kök med mycket öppen förvaring behöver man välja det som står på hyllorna med omsorg. Låt vitlöksflätor, olivoljor och kryddor ta plats. Färgmatcha porslin och investera i vacker rustik keramik. Det som inte passar in kan förvaras bakom luckor.

Tänk igenom funktionerna

Kommer köket att vara en samlingsplats för hela familjen? Kommer ni att göra mer än att laga mat i det – exempelvis läsa läxor? Det är viktigt att tänka igenom alla funktioner man vill göra plats för, hur många som ska kunna vistas i köket samtidigt och hur man vill använda köksön.

Sätt stilen med färg

Välj vägg- och luckfärg med omsorg och fundera över vilka känslor du vill att köket ska uttrycka. Längtar du efter ett klassiskt ljust lantkök, eller ett murrigt mysigt bondkök? Det är färgvalet som sätter den slutgiltiga tonen.

Marbodal Viken mellangrå vinkelkök

Utforska alla våra gråa kök

Ett grått kök är klassiskt och tidlöst och den gråa färgen är dessutom lätt att kombinera med andra färger.

Vi hjälper dig hela vägen

Våra köksexperter finns alltid där för att hjälpa dig. Besök våra butikerboka ett möte eller ring oss

Vi hjälper till hela vägen!