Få ditt kök att hålla längre – fem enkla knep

Tips & Råd

Det gäller att ta hand om sitt kök på rätt sätt för att få det att hålla länge. Som tur är behöver det inte vara svårt att förlänga känslan av nyrenoverat – det finns enkla knep att följa.

Arkitekt plus ek

Köket är inte längre enbart en plats för matlagning utan har blivit ett rum där vi umgås, inspireras och njuter tillsammans. Det har blivit hemmets hjärta. Om du har lagt ner både tid och pengar på att få ditt drömkök är det självklart att man vill att den fräscha känslan ska hålla länge. Det går.

Välj ett hållbart kök
Går du i tankarna att renovera köket? Då är det dags att planera väl och välja hållbara material. För att ge köket en lång livslängd är en bra grund en förutsättning. Om du tycker att det verkar svårt, boka en tid med en köksdesigner som kan hjälpa dig på vägen.

Behandla bänkskivan – på rätt sätt
Köket är till för att användas. Ingen ska behöva vara överdrivet försiktig i sitt eget kök, det tar snabbt bort matlagningsglädjen helt i onödan. Om du har en bänkskiva i trä, olja in den regelbundet. Använd en mjuk trasa med vatten och rengöringsmedel för daglig vård av din laminatskiva. I skötselanvisningen, som levereras med ditt nya kök, står det vad just din bänkskiva behöver för underhåll.

Undvik friktion i lådorna
Skåpluckor och lådor som inte stängs friktionsfritt skalar direkt av den fräscha känslan av nytt kök. Ett enkelt sätt att undvika det här är att hålla rent inne i lådan, då minimerar du nämligen risken att smuts ska fastna och skapa friktionen.

Ett annat tips är att vara försiktig när du stänger dina skåpluckor. Att smälla igen en lucka sliter nämligen på gångjärnen.

Ta tag i slitage
Olyckor händer. Repor och andra märken kommer att hamna på luckor och bänkskivor, då är det lika bra att ta tag i det direkt. Ju snabbare du hanterar problemet desto mindre blir risken att skadan blir värre.

Städa!
Den vardagliga städningen kommer du långt med. Genom att direkt torka bort spill undviker du till exempel att det ska bli permanenta fläckar. Rengör även fläkt, diskmaskin och ugn regelbundet. Det gör stor skillnad – både för känslan och hållbarheten.