Så här tar du tillvara på hela rotsellerin - vi bjuder på fem recept

Recept

I samarbete med Paul Svensson har Marbodal tagit fram gröna styckningsscheman för purjolök, rotselleri och fänkål. Vi vill inspirera till grön matlagning och minskat matsvinn genom att visa hur man kan ta tillvara på alla delar av grönsaken.

Här bjuder vi på tre recept där alla delar av rotsellerin tas tillvara; blast, stambas, skal, rottrådar.

Rotsellerirulle

Rotselleri-”chark” karl-johan svamp färskost

1. Skala rotselleri. Skiva supertunt på mandolin.

2. Koka upp lättsaltat vatten. Doppa skivorna i det salta vattnet 20 sek och kyl sedan i kallt vatten. Häll av och låt rinna av.

3. Koka upp vinäger, socker och vatten. Lägg ner rotselleri och låt marinera helst 1 dygn (1 tim räcker för smak).

4. Stek karljohan svamp med lök gyllenbrun i lite smör och olja. Låt svalna. Mixa med färskost och lite olivolja. Smaka av med salt och peppar.

5. Servera som en charkbricka med rostat bröd eller bred ett smörrebröd och mumsa direkt. Krydda med sellerisalt.

Ingredienser

1 liten rotselleri
1 dl vitvinsvinäger
1 dl socker
3 dl vatten
50 g karljohan-svamp
1 liten schalottenlök
½ kruka timjan
2 dl färskost
1 tsk sellerisalt
Salt, svartpeppar

Fler recept på rotselleri

Smörbakad rotselleri m. picklad fläderdressing

Ingredienser: 
1 st rotselleri
2 msk smör
Salt
1 dl inlagd fläder
1 st citron
1 dl olivolja
1 dl finhackad lök
Salt

Gör så här:
1. Skrubba rotselleri noga. Skär av lite av botten (fästet till rottrådarna).
2. Gnid in i rumstempererat smör och vik in i aluminiumfolie. Baka i ugn på 175 c till en innertemp på 93 c. Tag ut och låt vila i 5 min.
3.Svetta löken mjuk med lite matolja på låg värme under lock utan att det tar färg.
4. Mixa inlagd fläder, citronskal, citronkött och lök med olivolja.
5. Smaka av med salt och svartpeppar. Servera en klyfta varm rotselleri med fläderdressing.

Selleri-spaghetti och korianderdressing

Ingredienser:
400 g selleri rottrådar
2 msk smör
1 st schalottenlök, finhackad
1-2 st lime, skal och juice
½ dl olivolja
½ kruka koriander
½ kruka persilja
1st grön chili
Salt, svartpeppar

Gör så här:
1. Blanda lök, limeskal, saft, olivolja, persilja, koriander och chili. Smaka av med salt och svartpeppar.
2. Tvätta rottrådar noga med borste. Koka upp lättsaltat vatten med en klick smör och sjud rötterna i ca. 3-4 min. Lyft och vänd upp med dressing.

Selleriblad och stjälk ”Waldorf Astoria”

Ingredienser:
200 g stjälk och blad
200 g äpple, urkärnad och klyftad.
200 g potatis, kokt
50 g valnötter, rostade
4 st kokta ägg, delade
1 st ägg
2 msk champagnevinäger alt. vitvinsvinäger
1 msk dijonsenap
1 dl matolja
2 msk nötolja
Salt, svartpeppar

Gör så här:
1. Skiva stjälk och blad lite grovt. Koka upp rikligt med vatten. Tillsätt salt och koka stjälkar och blad i ca. 3 min. Kyl i iskallt vatten.
2. Mixa ägg med senap och vinäger. Tillsätt matolja och nötolja i tunn stråle till lös majonnäs.
3 Blanda koktpotatis och selleri med majonnäs. Lägg i botten av fatet.
4. Toppa med råstekt äpple, äggklyftor och rostade valnötter. Smaka av med salt och svartpeppar.

Sellerisalt

Skal från rotselleri
Havssalt

Gör så här:
1. Torka skalet över natten i torkmaskin el. i ugn på 50 c med öppen ugnslucka.
2. Mixa selleri till pulver och smaksätt salt. Spara även som smakförhöjare till soppa, gryta eller bolognaise.

 

Inlagd fläderblomma

10 st blommor
½ dl ättika
½ dl socker
1 dl vatten

Gör så här:
1. Koka upp ättika, socker och vatten.
2. Slå över blommor och lägg på tätslutande burk i kyl. Supergott till alla rotfrukter och kål.