Lotta Agatons köksrapport från möbel- och designmässan Salone del Mobile, Milano 2019

Trender

Avskalat och enkelt med detaljer i fokus, så skulle vi kunna sammanfatta Salone del Mobile Milano 2019. Lotta Agaton har, för Marbodals räkning, sammanfattat sina upplevelser av de kök som visades i Milano. Materialen är äkta, rustika och få, med trä, sten och metall i fokus. Släta ytor möter grova och färgerna är hämtade med inspiration från naturens. Finesser i detaljerna och gömda funktioner ger köket det lilla extra.

Vi ser många exempel där kökslayouten smälter samman med matplatser och där olika köksmoduler växer samman likt pusselbitar. Lek med höjder och nivåer träder fram på ett helt nytt sätt.

Arkitekt plus ek

Färg och material

En dov färgskala i monokromt svart, brunt, vitt och mörkt grått med mjuka övergångar till nyanser av kittbeige och grågrönt. Alla nyanser med en tydlig naturinspiration som förstärks av material som trä och sten.

Grafiska kontraster skapas med olika material som ger en naturlig värme. Träslag som ek och ask med betsade ytor kombinerat med sten i beigea och gråbeigea toner inspirerar till färgsättning på övriga ytor. Monokromt ton-i-ton och mattsvarta detaljer ser vi i många av köken. Överhuvudtaget är många av ytorna matta. Looken är rustik med fina handverksmässiga detaljer

Layout

Många av utformningarna av köken är i spännande nivåer med köksöar i ett lager på lager tänk. En lek med volymer, höjder och dimensioner. Köksöar och moduler placeras till nya former i rummet och den arkitektoniska utformningen är påtaglig om än nedtonad med volymförskjutningar på täcksidor och bänkskivor.

Moduler på ben skapar ett lätt uttryck och en fin möbelkänsla. Praktiska lösningar döljs i skåp bakom heltäckande skjutdörrar och pocketdoors. Handtag och knoppar lyser med sin frånvaro och ersätts med grepplister och handtagslösa luckor för ett minimalistiskt och enhetligt uttryck.

Detaljer

Proportioner med tunna designade profiler mot mer bastanta former syns även i utformning av detaljer. Handtag och kakel som tidigare gett köken mycket av dess karaktär syntes inte alls. Struktur och finess på utformningen sätter istället känslan och helheten. Vi ser tunna, tunna hyllplan, gärna med inslag av metall och slimmade ljuslister

Redskapslisten och praktiska funktioner att hänga på, får ta större plats och blir det dekorativa elementet som sätter karaktär och matchas med exv. blandaren. För hyllor liksom för bänkskivor så gäller tunt och superslimmat eller bastanta betydligt kraftigare skivor.

Sammanfattningsvis kan sägas att de kök som presenterades i Milano känns hållbara och stilmässigt försvarbara över en lång tid. Kökens karaktär och uttryck förstärks med designade förvaringslösningar som redskapsstänger med tillbehör. Handtagslösa luckor med integrerade grepplister ersätter kökshandtag och knoppar. Modulkök där moduler integrerar kök och matplats med resten av hemmet och blir till bokhyllor och matbord ligger helt rätt i tiden.

Våra köksexperter finns alltid där för att hjälpa dig. Besök våra butiker, boka ett möte eller ring oss.