Skapa helhet i det lilla köket

Tips & Råd

Hur får man ett litet kök att kännas stort? Inredaren Lotta Agaton har tillsammans med Marbodal skapat en skräddad varm känsla i ett litet kök genom att klä det helt i ek.

Marbodal Arkitekt plus - slät ekfanerad lucka.

"Naturmaterial känns väldigt rätt just nu, det ger ett rum en levande äkta känsla och träet åldras vackert. Just nu längtar vi efter det äkta och bestående,” förklarar Lotta. Hela köket genomsyras av smarta lösningar där varje yta tagits till vara för att skapa smart förvaring.

”Vi har jobbat med material på ett heltäckande sätt och låtit klä köket i Marbodals lucka Arkitekt plus ek. Vi har bland annat gjort en väggpanel som fått gå ända upp till tak och klätt in fönstret för att skapa en sittbänk.”

I köket har Lotta valt att bara arbeta med två naturmaterial för att minimera antalet intryck. Som kontrast till eken möter vi betongen. Golv, diskho, sittdelen och stänkskydd går alla i samma gråa ton där klassisk betong och snygga laminat binder ihop helheten.

”Vi har också valt svarta detaljer i det här köket. Svart ho, svarta grepp och en svart blandare ger ett arkitektoniskt uttryck.”

HELHETSKÄNSLAN
Våga frångå det klassiska tänket med bänkskiva och överskåp och se köket som en arkitektonisk helhet istället. Om man bor på en liten yta eller har ett litet kök kan man låta klä in hela rummet i ett material och skapa platsbyggd förvaring.

VÄLJ DETALJER MED OMSORG
Detaljerna gör helheten – välj dem med omsorg. Det är lätt att glömma vilken betydelse ho, grepp och blandare har för den slutgiltiga stilen i köket. Om du väljer svart, kromad eller vit blandare påverkar det helhetskänslan.

NATURMATERIAL
Välj några få naturmaterial och låt dem ta plats i köket. Naturmaterial ger köket en varm äkta känsla och håller man sig till några få material blir intrycket lugnare i ett litet rum. Överlag ska man inte blanda för många olika material.