Kryddorna du kan odla i köket

Chili

Varken trädgård, balkong eller uteplats är ett krav för att kunna odla egna kryddor, grönsaker och frukter. Du behöver inte ens ha gröna fingrar för att lyckas. Det finns mängder med smarta lösningar för den som vill kunna njuta av egenodlat även under vinterhalvåret. Odla sådant du använder mycket i matlagning, så drar du dessutom automatiskt ner på kostnaderna.

Det billigaste alternativet är förstås att odla från frö, men en färdigköpt planta ger lite snabbare resultat. Chili, basilika, persilja och koriander är exempel på grönt som är tacksamt att odla själv och som fungerar som ingrediens i många maträtter.

Enkla knepen för att lyckas odla hemma
Bristen på solljus under höst och vintern kan förstås vara en utmaning. Solens strålar är inte särskilt starka och lyser heller inte tillräckligt många timmar för att det ska få grödor att gro. Genom att ge dina plantor extra belysning hjälper du dem en bit på vägen. Det går bra med vanliga LED-lampor och lysrör. Då behöver du inte heller ta upp all fönsterplats för att dina växter ska få det ljus de behöver.

Med särskilt anpassat odlingsinrede för växter blir skötseln ännu lättare, och dessutom ett riktigt snyggt inslag i köksinredningen. Du kan placera det på en bänkskiva, en hylla eller i en låda med belysning – egentligen varhelst du vill och där växterna finns på behändigt avstånd till matlagningen.

Odlingsinrede för växtlåda
Marbodal Ramhylla

Kategori: Tips & Råd