Odla din egen chili – och laga en god gryta

Chili

Att odla sin egen chilifrukt har fått stor uppmärksamhet i Sverige den senaste tiden. Grupper samlas i olika forum för att diskutera vilken växt som gäller just nu och delar även med sig av sina bästa tips för att lyckas med odlingen. Här hittar du tips för att lyckas med chiliodlingen hemma i köket.

Att odla sin egen chilifrukt har fått stor uppmärksamhet i Sverige den senaste tiden. Grupper samlas i olika forum för att diskutera vilken växt som gäller just nu och delar även med sig av sina bästa tips för att lyckas med odlingen.

En av de enklaste vägarna till ett bra resultat är att låta chilin ha en egen plats i köket. Ett odlingsrede med anpassad belysning är en god förutsättning för att plantan ska frodas och bli till en god ingrediens i din matlagning.

Chili
Chili

Odla egen chili - så gör du

I den här filmen visar vi dig hur du kan odla din egen chili från frö till planta hemma i köket och sedan hur du kan använda den i din matlagning. Förutom att chili är en fin detalj i köket så ger det självklart en härlig hetta i dina maträtter.

Nedan finns receptet på en god gryta som värmer vem som helst i höst.

Recept på chili

Du behöver:
1 gul lök
4 morötter
2 vitlöksklyftor
1 Chili Chayenne
0,5 dl olivolja
1 dl vatten
Salt
Peppar
300 gram fläskfilé (eller halloumi för en vegetarisk rätt)
125 gram cocktailtomater
3 msk tomatpuré
1 msk honung
5 dl matlagningsgrädde
1 msk kinesisk soya
1 msk timjan
1 msk basilika
2 msk koriander
2 msk oregano

Så gör du:

Dela chilin på mitten och skrapa bort fröna för att reducera hettan. Finhacka chili och vitlök, hacka lök och morötter. Fräs de fyra ingredienserna i olja i en kastrull, addera därefter vatten och låt vara i fem minuter.

Strimla och hacka fläskfilén, eller halloumin, och lägg ner i grytan. Salta och peppra. Dela tomaterna i fjärdedelar och addera det tillsammans med tomatpuré, honung, grädde och soya. Rör om.

Hacka de färska kryddorna och blanda ner i grytan. Låt småkoka i ungefär 15 minuter på svag värme. Servera till passande tillbehör som potatis, ris eller pasta. Njut!

Kategori: Recept