Maria Österåker är självhushållare i finska Vasa

Att äta nordiskt är detsamma som att äta nyttigt i säsong. Det menar Maria Österåker,
självhushållare i finska Österbotten, som tillsammans med morfar Klas tar oss med på en hälsosam tranbärsjakt i frusna myrmarker.

Text: Bella Linde Foto: Lena Granefelt

Marbodal matresan nedslag Veikars

6. Veikars, Finland

"Acaibär från Amazonas och kinesiska gojibär i all ära, men i våra egna skogar har vi all den näring och nytta vi behöver."

Marbodals matresa - nedslag Veikars
Både Klas och Maria ägnar sig åt självhushållning, alltså att ta vara på vad naturen och de egna odlingarna bjuder.
 
– Svampen, köttet, fisken, de olika sädesslagen, rotfrukterna … Har jag bara dem så kan jag skapa vilken nordisk maträtt som helst. För att inte tala om bären. Med sin sötma och färg står de för lyxen, de förgyller tillvaron!, säger Maria.
 
Att bär också är nyttiga gör sitt till. Maria har full koll på deras näringsrikedom, och ser vart och ett som en ovärderlig källa till hälsa.
– Dels håller man sig frisk av att vara ute i naturen, så själva plockandet är en hälsokur i sig. Dessutom är bär fulla av vitaminer, mineraler och antioxidanter. För övrigt är bär något av de få saker man kan äta utan dåligt samvete, man kan i princip stoppa i sig hur mycket som helst utan att det blir skadligt för kroppen.
 
Maria Österåker driver bloggen Lev mer på mindre, levmerpamindre.blogspot.se. Hon gav nyligen ut boken Självhushållning i praktiken, ett både praktiskt och inspirerande verk om allt från odling och djurhållning till att flytta hus.

Nordiska superbär

Blåbär trivs bäst i granskog. Bären innehåller stora mängder flavonoider, som är en kraftig antioxidant. De äts naturella eller används till sylt, saft, mixade i smooties eller torkade.

Enbär trivs på kalkrika platser. Bäret innehåller en eterisk olja som sägs förstärka immunförsvaret, det fungerar också utrensande, urindrivande och antiseptiskt. Smaken för tankarna till skog och vilt, bäret är perfekt som krydda i vilträtter och soppor, vid rökning av fisk och kött samt i varma drycker.

Hallon växer i snår och vägrenar men framför allt på nyanlagda hyggen. Hallon innehåller fibrer, järn, A- och C-vitamin och är rik på antioxidanter samt ämnet oxytocin som verkar rogivande. Unga hallonblad kan torkas och användas i örtte.

Marbodals nordiska matresa - Veikars

Hjortron växer i norr på myrar och mossar. Hjorton är rika på C- och A-vitamin, Smaken är sötsyrligt kärv och bären äts med fördel i sylt, drycker, desserter eller färskstötta med lite socker.

Lingon trivs i tallskog och på hällmark. De har kraftiga antioxidanter, är antiinflammatoriska, kan påverka blodsockret positivt och har slankande egenskaper. Smaken är syrligt frisk och behöver ytterst lite socker för att konserveras.

Tranbär har en frisk, syrlig och intensiv smak som påminner om lingon. De växer upp till en meter långa revor på myrar och mossar. Tranbär är rika på C-vitamin, antioxidanter och har antiinflammatoriska egenskaper. Bären äts naturella eller används till saft, juice, sylt, gelé och likörer.

Marbodals nordiska matresa - Veikars

Vispgröt

(4 portioner)

1 l vatten
1,5 dl mannagryn
4 dl lingon
1-1,5 dl socker
½ tsk salt

Koka upp vattnet. Vispa ned mannagryn, bär, socker och salt i det kokande vattnet. Koka gröten i cirka fem
minuter. Rör om med jämna mellanrum. Ställ gröten
att svalna, den ska bli kall. Vispa sedan tills gröten blir
ljust rosa och mycket luftig. Servera som lunch eller
mellanmål, med en dekoration av lingon eller tranbär
tillsammans med kall mjölk.

Marbodals nordiska matresa - Veikars
Marbodals nordiska matresa - Veikars

Maria berättar om våra nordiska superbär.