Torsk – toppfin fångst i Trondheimsfjorden

Norges natur är fantastisk, och fiskevattnen extraordinära. I Skarnsundet, där Trondheimsfjorden länkas samman med Beitstadfjorden, har både brittiske Phil och svenske Fredrik hittat sitt fiskeparadis på jorden.

Text: Bella Linde Foto: Lena Granefelt

Marbodals nordiska matresa - Skarnsundet

4. Skarnsundet, Norge

"Att äta fisk man själv har fångat sätter väldigt små miljöavtryck. Det gäller för övrigt allt, ju mer naturnära och lokalt producerat du äter desto lättare väger dina ”footprints”."

Matresan nedslag Skarnsundet
Det är en iskall morgon vid Vangshylla på Inderøy i Nord-Trøndelag. Det hindrar inte Phil Dali från att ge sig ut på fisketur i Skarnsundet, så som han gör varje dag. Under djup koncentration står Phil i aktern och kastar, rycker – och får napp. Som släpper. Gång på gång händer det. Ända tills det plötsligt sprattlar en liten torskuschling på kroken. En timme senare är vi på väg tillbaka till bryggan med en fångst av inte bara en utan två fina torskfiskar i tvåkilosklassen. Vilket inte låter mycket, med tanke på tiden, mödan och de iskalla fingrarna.
 
Glada i hågen tar vi med fångsten till svenske Fredrik Wagerfors, som har hamnat i Norge och på Inderøy av samma skäl som Phil: Han älskar att fiska och tillbringar all ledig tid nere vid Skarnsundet. För försörjningen arbetar han som kock på högt belägna och med vidunderlig utsikt utrustade restaurang Øyna, där han självklart håller fisk som sin favoritråvara.
 
Fredrik synar våra fiskar, befriar dem från huvud, inälvor och ben och lägger renset i en gryta i vilken det snart kokar en fond till fisksoppa. Först har han dock tagit vara på kinden, som är en delikatess, och levern, som norrmännen gärna äter marinerad i citron, lagerblad och lök.
 
Skarnsundet, vid Indøya, anses vara ett av de bästa fiskevattnen i Trondheimsfjorden. Från Skarnsundet Fjordcenter arrangeras fisketurer både med och utan guide. www.skarnsundet-fishing.com.

Nyttan med att äta fisk

Fisk innehåller rikligt med fettsyran omega–3, som är nyttig för såväl hjärta och blodkärl som hjärnan. 100 gram torskfilé innehåller 54 procent omega–3.

Fisk är kalorisnål men rik på proteiner. 100 gram torskfilé innehåller till exempel 18 gram protein men bara 142 kalorier.

Torsk innehåller gott om mineralämnen samt B-vitamin, som har betydelse för ämnesomsättning, nervsystem, immunsystem och celldelning.

Laxfiskar är rika på vitamin A, D och E. Vitamin A stärker tillväxt och mörkerseende liksom hudens och slemhinnornas motståndskraft. Vitamin D hjälper kroppen att omsätta kalcium och fosfor, vilket ger ett starkt skelett. Vitamin E stärker immunförsvaret.

Marbodals nordiska matresa - Skarnsundet

Så mycket fisk äter nordborna

Danmark – cirka 7 kilo per person och år.

Finland – cirka 14 kilo per person och år.

Norge – cirka 24 kilo per person och år.

Sverige – cirka 13 kilo per person och år.

Ta reda på renset

Skippa buljongtärningar och smakförstärkare. Koka egen fiskbuljong på renset.

500 gram skrov och/eller huvud från gös, torsk eller lax

1,5 l vatten
1 gul lök
1 bit rotselleri
½ purjolök
3 stjälkar persilja
1 lagerblad
1 tsk salt
5 vitpepparkorn

Skölj skrov och/eller huvud och lägg det i en stor kastrull täckt med vattnet. Koka upp, dra ned värmen och skumma.
Hacka lök, rotselleri, purjolök och persilja. Tillsätt tillsammans med lagerblad, salt och vitpeppar. Låt sjuda i 10 minuter, ta av kastrullen från värmen och låt vätskan stå och dra i minst 30 minuter. Sila av fiskresterna. Använd buljongen i en sås eller soppa, överbliven buljong kan frysas.

Marbodal matresan- nedslag Skarnsundet

Häng med Phil på en fisketur i Skarnsundet.