I norsk fjälljakt är bytet en bonus

Den norska fjällvärlden är enastående vacker, och bjuder på mystiska väderomslag och spännande fågeljakt. Rune Fossum och Pål Malmo går som barn i huset på Gaulstadsfjellet i Norges mitt, men ser jakten mer som ett sätt att vara i skogen än att verkligen skaffa mat.

Text: Bella Linde Foto: Lena Granefelt

Marbodals nordiska matresa - Mokk

5. Mokk, Norge

"Det som utmärker det nordiska köket är det vilda; en norsk orre får ju sin speciella och unika smak av den natur den lever i."

Platsen är Furudalen, ett omfångsrikt skogsparti på Gaulstadsfjellet på Norges absoluta mittpunkt. Tillsammans med jaktkamraten Pål Malmo är Rune ute och jagar fågel, närmare bestämt orre. De tar sig smidigt fram genom skogen, med en hagelbössa på varsin axel. Rundar vinden, så att fågeln inte ska få vittring på människa. Förlitar sig tryggt på att Hedda, den välutbildade vorstehtiken, ska nosa upp fågel.
 
Jaktsäsongen för fågel har pågått i några veckor och Rune och Pål är i skogen nästan dagligen, både tillsammans och var för sig. Pål jobbar som skogschef i kommuneskogen Ångdalsbruket, där han styr över allt från skogsbruk till skogsturism. Rune driver jordbruk, hunduppfödning och hundpensionat.
 
Vi går över skogen och uppåt fjället. Terrängen är ojämn, plötsligt blir det myrmark. Barrskogen hukar över oss. Vid några tillfällen tycks Hedda ha fått ställ, men det visar sig vara falsklarm. Men plötsligt stelnar Rune till, Hedda har hittat något. Han smyger sig upp bakom hunden, och ger kommando till skall. När Hedda skäller brakar det till bland tallarna, och en orrhane flaxar upp i luften. Så lägger Rune av ett skott och inom några sekunder singlar fågeln ner mot marken där Hedda, självklart först efter att ha fått direktiv om apport, snart är framme och hämtar fågeln.
Marbodals nordiska matresa - Mokk
Marbodals nordiska matresa - Mokk

Laga saftig fågel

Skogsfågel blir lätt torr under tillagning. Bästa knepet för att få fint, saftigt kött är att först fräsa fågeln lätt i smör och sedan fylla den med en röra av till exempel hackade plommon och stekta baconbitar. Linda sedan in fågeln i bacon.

Knyt ihop fötterna och linda dessutom hela fågeln med bomullssnöre, så den håller ihop.

Stek i ugn på 60 grader i 2-3 timmar när det gäller orre. De sista 10–15 minuterna ska värmen höjas till 100 grader. Sätt då också en stektermometer i fågeln. När termometern visar 63 grader är köttet klart, det ska vara lite rosa.

Ta ut fågeln, surra av tråden och ta ut fyllningen.
Servera fågeln som filéer tillsammans med låren, och med tillbehör med tonvikt på vilt.

Marbodals nordiska matresa - Mokk
Mokk gård ligger 40 kilometer från Steinkjer, som är Norges geografiska mittpunkt. Mokk är en utmärkt utgångspunkt för fisketurer, jaktturism och vandringar på fjället, där Steinkjer kommuneskoger har hytter för övernattning. Se mer på www.mokk.no.
Marbodals matresa - nedslag Mokk

Följ med Pål och Rune och vorstehtiken Hedda på orrejakt på Gaulstadsfjellet.