Den nordiska matresan

I morgondagens kök lagas även morgondagens mat. Nordisk mat upplever ett uppsving och forskning visar att den nordiska maten är minst lika nyttig som medelhavsdieten. Inte minst nu när nordisk mat blir nygammal och vi använder uråldriga råvaror men nya sätt att tillaga dem.

Marbodal matresan nedslag Helsinge

1. Helsinge, Danmark

"Mat ska vara färsk. Bara några timmar efter skörden har till exempel en tredjedel av grönsakernas vitaminer och doftämnen försvunnit." 

Marbodals nordiska matresa - Anderslöv

2. Anderslöv, Sverige

"Det är inte längre en tillfällig trend, numera är naturskafferiet en självklar del av det nordiska köket."

Marbodals nordiska matresa - Skarnsundet

4. Skarnsundet, Norge

"Att äta fisk man själv har fångat sätter väldigt små miljöavtryck. Det gäller för övrigt allt, ju mer naturnära och lokalt producerat du äter desto lättare väger dina ”footprints”."

Marbodals nordiska matresa - Mokk

5. Mokk, Norge

"Det som utmärker det nordiska köket är det vilda; en norsk orre får ju sin speciella och unika smak av den natur den lever i."

Marbodal matresan nedslag Veikars

6. Veikars, Finland

"Acaibär från Amazonas och kinesiska gojibär i all ära, men i våra egna skogar har vi all den näring och nytta vi behöver."

Marbodal matresan karta
Marbodals nordiska matresa - Veikars

För att ta temperaturen på den nordiska maten och undersöka hur den bäst kommer till sin rätt har vi tillsammans med matjournalisten Bella Linde och fotografen Lena Granefelt gjort en matresa genom Norden. 

 

Det visade sig bland annat att det växer gourmetmat i våra skogar och att vi har superfood runt våra husknutar. Häng med på en spännande matresa från skog till fjäll och bli inspirerad av naturens råvaror. Ta del av personliga historier, oväntade smakintryck och härlig recept för dig att laga hemma.