Sallad med bakad blomkål, picklad rödlök, svartkål, persilja och mandel

Sallad med bakad blomkål, picklad rödlök, svartkål, persilja och mandel

6 personer

Ingredienser:
1 blomkålshuvud
1 dl olivolja
1/2 dl äppelvinäger
salt och nymald peppar
5 stjälkar av svartkål
5 kvistar bredbladig persilja
25 gram mandel

Gör så här:
Ta bort bladen på blomkålen, låt de fina bladen kvar.
Lägg blomkålen i en ugnsäker form och ringla över äppelvinäger, olivolja och lite salt.
Sätt in blomkålen i ugnen och grädda i 25-30 minuter på 180 grader, så att det blir en fin gyllene yta. Den ska vara mjuk men fortfarande behålla lite kärna i mitten.
Ta ut blomkålen från ugnen och låt den svalna lite.
Ta fram svartkålen och persiljan, skölj i kallt vatten och låt vattnet rinna av ordentligt. Skär i bitar och lägg i en skål. Skär blomkålen i grova bitar och blanda med svartkål, persilja och hackad mandel. Lägg upp på ett fat. Ringla över olivolja, äppelvinäger, salt och nymald peppar. Toppa med med picklad rödlök och servera med ett gott bröd.

Picklad rödlök
1 rödlök
2 msk äppelvinäger
1 tsk Akacia honung
lite salt

Skala rödlöken, skär i halvor halvor och strimla fint.
Lägg i en skål tillsammans med vinäger, honung och salt. Blanda ordentligt och låt löken marinera i 15 minuter så att smaken mildras men löken fortfarande behåller sin spänst.

Kategori: Recept