Så skapar du hållbar livsstil i köket med grön nudging

Köket är en av de platser där vi verkligen kan göra skillnad på hur hållbara vi väljer att vara i hemmet. Det är platsen där vi lagar och förvarar vår mat samt källsorterar såväl förpackningar som eventuellt matsvinn, vilket innebär att det är där vi också lär våra barn och vår familj viktiga rutiner när det kommer till hållbarhet i hemmet. Här har vi har listat hur du med enkla medel kan använda dig av nudging-trenden för att skapa en mer hållbar livsstil i köket.

De senaste åren har ”nudging” verkligen etablerat sig som en trend. Nudging innebär att man genom olika medel kan förbättra beteendemönster. Det går att använda i en rad olika sammanhang, och är ett kul och kreativt sätt att testa själv – och varför inte göra det på ett sätt som kan göra våra rutiner i köket mer hållbara! Här har vi listat tre tips på åtgärder som enkelt går att göra hemma som bottnar i nudging-trenden och som just hjälper dig att skaffa en mer hållbar livsstil i köket.

- Vi vill bidra till att fler lever ett hållbart liv i köket. Det innebär inte bara att ta ansvar för design, material och produktion. Det är även viktigt att inspirera och tipsa om hur var och en enkelt kan skapa en mer hållbar livsstil i köket, och där kan nudging vara ett roligt och effektivt sätt, säger Amanda Jackson, Hållbarhetschef inom vår koncern Nobia

Grön nudging - Marboal

Använd mindre tallrikar

Bara genom att byta ut ditt tallriks-set mot en serie som är mindre, så använder du ett av verktygen inom nudging. En av delarna i nudging handlar om att göra förändringar i den fysiska miljön, och experiment i exempelvis restauranger har visat att till och med det enkla greppet att ha mindre tallrikar har haft tydliga effekter på matsvinnet, vilket också kommer vara effekten i ditt kök. Det är dessutom i många fall bra för hälsan.

Läs mer om hållbar livsstil

Odlingsinrede för växtlåda

Frukt och grönt i ögonhöjd

En av huvudpoängerna med nudging är att insatsen ska vara enkel och inte tvingande. Enkla åtgärder som att ställa fram frukt och grönt i köket och göra det synligt för hela familjen bidrar också till att det kommer ätas upp, och i många fall istället för godis eller andra onyttigare alternativ. Se även över hur det ser ut när man öppnar kylen – är grönsakerna lätta att se och ta ut? Oavsett om det gäller kylskåpet eller köket som helhet – se till att lyfta fram de gröna alternativen, gärna i ögonhöjd.

Se produkterna

Marbodal källsortering Legrabox

Källsorteringskväll med familjen

Studier visar att en tilltalande design, tydliga riktlinjer, och bekvämlighet för användarna är viktiga framgångsfaktorer när det kommer till återvinning. Varför inte testa på hur det skulle fungera i ert egna kök i form av en familjeaktivitet där man kan göra någonting kreativt kring källsortering? Bygg en egen lösning som passar just er familj och som barnen tycker är roligare att använda och lättare skapar rutiner kring. Genom att sen gemensamt gå igenom hur källsortering fungerar i hemmet skapas också tydlighet. Idag finns även en rad moderna lösningar för köket som underlättar rutinerna, och som även ökar bekvämligheten, om man inte vill bygga sin egen lösning.

Se produkter

Kategori: Tips & Råd