Träffa Amanda Jackson, Hållbarhetschef på Nobia

Amanda Jackson

Nobia, ett av de största köksvarumärkena i Europa, strävar efter att ligga i framkant med att ta fram nya produkter och kökskoncept, som möter de senaste behoven och hjälper konsumenten att leva mer hållbart. Marbodal är ett av Nobias dotterbolag, som var det första köksvarumärket i Sverige med ett Svanenmärkt sortiment redan 1996.

1. Hur arbetar Nobia med hållbarhet?

Vårt sätt att arbeta med hållbarhet täcker allt från hur vi designar, utvecklar och tillverkar produkter till hur vi bedömer risker och möjligheter och engagerar leverantörer och andra intressenter. Vi vill bidra till en mer hållbar utveckling genom att hjälpa våra kunder att leva ett mer hållbart liv i köket. Därför är hållbarhet ett fokusområde i vår produktutveckling.

2. Hur kan Nobia hjälpa konsumenterna att leva ett mer hållbart liv i sina kök?

Köket är en plats där vi spenderar mycket tid och det finns stor potential i att tänka hållbarhet i köket. Att ha vatten- och energibesparande lösningar, minska matsvinn, förbättra återanvändning och återvinning, säkerställa att maten lagras optimalt för en längre hållbarhet eller att förenkla odling av grönsaker och örter i köket är några exempel. Det finns mycket vi kan göra för att hjälpa våra kunder att leva ett mer hållbart liv i köket. Vi har flera produkter som gör det enklare att leva ett mer hållbart och hälsosamt liv i köket och strävar ständigt efter att förbättra våra produkters hållbarhetskriterier.

3. Vad innebär miljömärket Svanen?

Svanenmärket är en nordisk frivillig miljömärkning av produkter och tjänster. Dess syfte är att ge konsumenterna en tydlig och koncis miljöinformation, samt att främja utvecklingen av produkter som är miljövänliga. Svanenmärkta produkter har bedömts efter hur produkterna påverkar miljön från källa till avfall.

En Svanenmärkt köksinredning hör till de minst miljöbelastande på marknaden. Kraven skärps kontinuerligt utifrån nya rön och fastställs av en oberoende tredje part. Svanenmärkt köksinredning uppfyller strikta miljökrav på råvaror som trä, metall och plast. Svanens krav fokuserar också på minskad energianvändning vid tillverkningen. Dessutom ställs tuffa krav på kvalitet vilket gör att luckor och stommar håller länge och kan återanvändas, vilket är klimatsmart och resurssmart.

4. Hur lever man ett mer hållbart liv i allmänhet?

Det finns mycket vi kan göra! Vi har möjlighet att bidra till en mer hållbar utveckling i nästan allt vi gör, till exempel genom vad vi äter, hur vi reser, vilken energi vi använder i våra hem, hur vi använder energi och vatten i våra hem, var (och hur mycket) vi handlar och var och hur vi investerar våra besparingar. Att handla mer second hand kläder eller hyra sina kläder, äta mer grönt, minska sitt matsvinn, bli av med onödiga el-tjuvar hemma och resa mer klimatsmart är en mycket bra start.

5. Hur kan vi leva mer hållbart köket?

Köket är ofta hemmets mittpunkt, där kan allt från matlagning och mingel till läxläsning och sällskapsspel äga rum. I köket finns det en hel del vi kan göra för att leva mer hållbart. Det kan handla om att ha energisnåla vitvaror och snålspolande kranar, att prioritera hållbar och miljömärkt köksinredning, att använda miljömärkta rengöringsprodukter samt att äta mer grönt och sträva efter att inte låta mat gå till spillo.

Mycket av maten vi köper hamnar i soptunnan. Det är inte bara slöseri med pengar utan också ett miljö- och socialt problem eftersom många resurser används för att producera, transportera, paketera och distribuera varje produkt. Genom att bara köpa vad vi behöver och använda det vi köper kan vi göra stor miljönytta! Med lite extra kunskap, engagemang och kreativt mattänkande kan små steg göra stor skillnad, och i längden betyder det stora besparingar för både människor och för vår planet.

6. Nobia har fått en hel del utmärkelser inom hållbarhet, kan du berätta mer om det?

Vi har tilldelats en rad utmärkelser för vårt hållbarhetsarbete. Bland annat rankades Nobia som det näst bästa bolaget i hållbarhetsrankingen ”Hållbara Bolag 2019”, i kategorin konsumtionsvaror. ”Hållbara Bolag” är en årlig rankning av OMX-noterade bolags hållbarhetsarbete. Nobia rankades också i topp i ”Walking the talk report”; en granskning av vad bolagen på börsens Large Cap-lista säger att de ska göra, och vad de har gjort. Därtill har vi under året tilldelats British Safety Council’s ”Sword of Honor”-priset, en av de högsta säkerhetsutmärkelserna i Storbritannien, för vårt hälso-och säkerhetsarbetet i Storbritannien.

Kategori: Tips & Råd