Fisk- & skaldjursgryta

En läcker fisk- och skaldjursgryta som fungerar året om.

Marbodal skaldjursgryta

INGREDIENSER (4 PORT.)

  • 1 nät blåmusslor
  • 2 schalottenlökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 tsk finhackad chilipeppar
  • 3 dl vitt vin
  • Olivolja och smör till stekning
  • 200 gram potatis
  • 200 gram morötter
  • 1 fänkål
  • 2 pkt saffran
  • 4 msk tomatpuré
  • 3 dl vatten
  • 2 msk lantbuljong/fiskfond
  • 3 dl grädde
  • 2 dl creme fraiche
  • 200 gram laxfile
  • 200 gram torskfilé
  • 3 st färska sparrisar
  • 1/2 kruka dill
  • Salt och svartpeppar

TILLBEHÖR

  • Surdegsbröd
  • Ev aioli

GÖR SÅ HÄR

  1. Tvätta blåmusslorna noga, släng dem som inte sluter sig. Skala och finhacka schalottenlök, vitlök och chilipeppar. Hetta upp lite smör och olivolja i en kastrull och fräs lök och chili utan att det tar färg. Slå i musslorna och därefter det vita vinet. Koka under lock tills att skalen öppnat sig helt. Slå sedan av buljongen och spara den till grytan.
  2. Skala och tärna potatis, morot och fänkål. Hetta upp lite nytt smör och olja i en stor kastrull. Fräs potatis, morot och fänkål utan att det tar färg. Tillsätt saffran och tomatpuré och fräs ytterligare några sekunder. Slå på buljongen från musslorna, vatten, buljong, grädde och creme fraiche. Låt grytan sjuda under lock ca 20 min.
  3. Skär fisken i kuber och skär varje sparris i 3 bitar. Skölj och grovhacka dillen.
  4. Tillsätt fisk och sparris och låt grytan sjuda ca 4-5 min tills fisken är genomkokt. Tillsätt musslor och dill på slutet. Smaka av med salt och peppar och servera fisk och skaldjursgrytan med ett gott surdegsbröd och ev lite aioli.

Smaklig måltid!

Fisk & skaldjursgryta
Marbodal - paret i köket i fyren
Musslor

Recept: Mari Bergman

Kategori: Recept