Mitt kök

Av Monika Ahlberg

Monika Ahlberg

KÖK! Det är något alldeles speciellt med kök! Jag vet inte vad det är som är det speciella med just kök. Men en sak är säker, ett kök har en alldeles särskild atmosfär och i ett kök tycks de allra flesta trivas. Det visar inte minst alla dessa gånger som jag planerat middagar med goda vänner och dukat fint på verandan eller i matsalen. Trots detta har vi alla ändå till slut oftast hamnat i köket!

Förresten, till slut? Det brukar ju faktiskt också börja i köket! Köket är det första stället mina gäster hamnar i. Det är här de får sitt välkomstglas i handen, småpratar, minglar, hälsar på och lär känna varandra. Allt detta medans de kulinariska dofterna sprider sig och jag står vid spisen och rör i grytorna. Det är vid sådana här underbara tillfällen som jag trivs som allra bäst i mitt kök. Det vankas god mat, goda vänner, trevligt umgänge och gott vin. Och det är också nu som jag känner och blir alltmer övertygad om att de allra flesta hamnar i en bra sinnesstämning, känner sig bekväma och hemma i ett kök!

"Köket är en demokratisk plats på något vis."

Köket är en demokratisk plats på något vis. Ja, jag vågar påstå att köket inbjuder till ett annat slags mys än finrummet. Vi kommer varandra närmare, vi blir mer avslappnade och det känns enkelt att skapa en god stämning. Ett kök är också en bra plats för att lära känna nya människor. Här hittar vi lätt samtalsämnen. Vi kan prata om kvällens meny, smaker, dofter och inte minst om kökets inredning och eventuella renovering.

En köksrenovering har ju idag, liksom en badrumsrenovering blivit som det viktigaste i ett hem. När jag var barn på 60-talet var det tv-rummet eller det så kallade allrummet som var hippast att bygga om och inreda. Ett sådant rum existerar knappast i nutida hem. Men ett nyrenoverat kök eller badrum, åtminstone tankar eller planer på, finns hos eller i nästan alla mina vänners hem. När det sedan kommer till själva inredandet av det nya köket eller badrummet, ja då anstränger vi oss idag till det yttersta för att skapa vår egen personliga stil.

Jag har alltid bott i stora hus. Hus med härliga utrymmen och rikligt med plats för både umgänge och samvaro. Inte nog med att det funnits såväl veranda som vardagsrum som matsal så har det även funnits stora och rymliga kök.

I dag bor jag i en våning i stan och på en mindre yta än förr. Det är häpnadsväckande vad man kan få in på en yta om 90 kvadratmeter! Jag har 3 barn som jag vid något ömt tillfälle lovat egna rum vid flytten. Fanns inget annat att göra än att bygga om 3-rummaren till en 5-rummare. Och man kan absolut säga, utan att överdriva, att mitt kök är själva hjärtat och pulsen i mitt nya hem. Det är här vi ständigt samlas. Inte bara för att laga mat och äta utan även för att prata, göra läxor, arbeta, ja till och med för att hänga tvätt och stryka. På något vis känns alla dessa företeelser helt naturliga i mitt kök.

"Man kan absolut säga, utan att överdriva, att mitt kök är själva hjärtat och pulsen i mitt nya hem."

Det jag tycker allra bäst om med mitt kök är den hissnande takhöjden på 3.20 meter samt mitt älskade blåvita kakel som följt mig genom inte mindre än 3 olika kök. Jag kan lugnt säga att den kaklade väggen blivit större och större genom åren. Anita Blue, Estrella Blue, Paloma blue, Damask blue, Arbour blue och Daisy May azul, idag breder ni ut er på en inte mindre än 10 kvadratmeter stor vägg i mitt kök och jag är lycklig varje stund jag ser er!

I mitt nya kök finns också dörren ut till det som idag är min trädgård, min balkong! Men kakel, takhöjd och balkong i all ära. Det bästa med mitt kök är nog att det är öppet. Mitt kök går ihop med mitt vardagsrum, ja till och med, med mitt sovrum! Man skulle faktiskt kunna säga att mitt kök inte bara är mitt kök utan också både mitt vardagsrum och mitt sovrum.

På grund av bristen på ytan i mitt nya hem sover jag idag i en säng som fälls upp mot väggen och göms bakom ett vackert draperi på dagen. När kvällen sedan kommer öppnar jag draperiet och fäller ner min säng (jag hade ju lovat barnen var sitt eget rum). Det är en otroligt smart lösning när ytan inte ger plats för fler sovrum och för mig har detta fungerat perfekt. Och visst är det så, att när jag tänker efter så passar det ju faktiskt också en sådan som mig att sova i mitt kök!

Monika Ahlberg
Chicken satay
Basilikasås

Kategori: Reportage

Amanda Jackson

Träffa Amanda Jackson, Hållbarhetschef på Nobia Reportage

Läs mer om Träffa Amanda Jackson, Hållbarhetschef på Nobia
Marbodal Fagerö vit

Se våra nyheter på Stockholm Furniture Fair Reportage

Välkommen till vår monter A41:18

Läs mer om Se våra nyheter på Stockholm Furniture Fair
Familjen Klaassens kök Lindö vit

Sveriges Finaste Marbodalkök! Reportage

Vi hälsar på hemma hos familjen Klaassen som vann tävlingen Sveriges Finaste Marbodalkök.

Läs mer om Sveriges Finaste Marbodalkök!
Stylist Josefin Åsberg

Den filmiska stilen Reportage

Möt Josefin Åsberg, scenograf och stylist för köket i fyren.

Läs mer om Den filmiska stilen