Chicken Satay

INGREDIENSER SATAYSPETT

  • 600 g kycklingfilé
  • Smör eller olja till pannan
  • Grillspett (ca 20 stycken)

INGREDIENSER MARINAD

  • 1/2 dl sweet chilisås
  • 1/2 dl oliv- eller rapsolja
  • 1/2 dl soja

INGREDIENSER JORDNÖTSSÅS

  • 1 bit färsk ingefära (ca 4 cm)
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 liten burk kokosmjölk (165 ml)
  • 5 msk jordnötssmör
  • 1/2–3/4 dl sweet chilisås

GÖR SÅ HÄR

1. Börja med att blötlägga spetten om engångsgrillspett används. Det kan vara mest praktiskt här, med tanke på mängden spett.

2. Vispa ihop marinaden och lägg kycklingfiléerna att marinera i minst 1/2 timme. Skär kycklingfiléerna i långsmala bitar och gör så många spett du kan!

3. Grilla spetten på utegrillen, i grillpannan eller i 225° varm ugn. De kan också stekas i en stekpanna med smör. Stek då hastigt på ganska hög värme i 2–3 minuter på varje sida.

4. Skala och riv ingefäran till såsen. Krama ur den rivna ingefäran och lägg saften i en skål. Skala och pressa ner vitlöken. Blanda ihop med kokosmjölk, jordnötssmör och sweet chilisås. Servera kycklingspetten att doppa i jordnötssåsen, och eventuellt med jasminris.

Från kokboken "Monikas vardagsmat"
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Kategori: Recept

Använd hela fänkålen - tre goda recept - av Paul Svensson Recept

I samarbete med Paul Svensson har Marbodal tagit fram gröna styckningsscheman för purjolök, rotselleri och fänkål. Vi vill inspirera till grön matlagning och minskat matsvinn genom att visa hur man kan ta tillvara på alla delar av grönsaken.

Här bjuder vi på tre recept där alla delar av fänkålen tas tillvara; dill, stjälk, lameller och rot.

Läs mer om Använd hela fänkålen - tre goda recept - av Paul Svensson

Goda recept för hela purjolöken - av Paul Svensson Recept

I samarbete med Paul Svensson har Marbodal tagit fram gröna styckningsscheman för purjolök, rotselleri och fänkål. Vi vill inspirera till grön matlagning och minskat matsvinn genom att visa hur man kan ta tillvara på alla delar av grönsaken.

Här bjuder vi på tre recept där alla delar av purjolöken tas tillvara; blast, blad och rotfäste.

Läs mer om Goda recept för hela purjolöken - av Paul Svensson

Så här tar du tillvara på hela rotsellerin - Paul Svensson bjuder på fem recept Recept

I samarbete med Paul Svensson har Marbodal tagit fram gröna styckningsscheman för purjolök, rotselleri och fänkål. Vi vill inspirera till grön matlagning och minskat matsvinn genom att visa hur man kan ta tillvara på alla delar av grönsaken.

Här bjuder vi på tre recept där alla delar av rotsellerin tas tillvara; blast, stambas, skal, rottrådar.

Läs mer om Så här tar du tillvara på hela rotsellerin - Paul Svensson bjuder på fem recept
Sallad med bakad blomkål, picklad rödlök, svartkål, persilja och mandel

Sallad med bakad blomkål, picklad rödlök, svartkål, persilja och mandel Recept

Läs mer om Sallad med bakad blomkål, picklad rödlök, svartkål, persilja och mandel