Chicken Satay

INGREDIENSER SATAYSPETT

 • 600 g kycklingfilé
 • Smör eller olja till pannan
 • Grillspett (ca 20 stycken)

INGREDIENSER MARINAD

 • 1/2 dl sweet chilisås
 • 1/2 dl oliv- eller rapsolja
 • 1/2 dl soja

INGREDIENSER JORDNÖTSSÅS

 • 1 bit färsk ingefära (ca 4 cm)
 • 3 vitlöksklyftor
 • 1 liten burk kokosmjölk (165 ml)
 • 5 msk jordnötssmör
 • 1/2–3/4 dl sweet chilisås

GÖR SÅ HÄR

1. Börja med att blötlägga spetten om engångsgrillspett används. Det kan vara mest praktiskt här, med tanke på mängden spett.

2. Vispa ihop marinaden och lägg kycklingfiléerna att marinera i minst 1/2 timme. Skär kycklingfiléerna i långsmala bitar och gör så många spett du kan!

3. Grilla spetten på utegrillen, i grillpannan eller i 225° varm ugn. De kan också stekas i en stekpanna med smör. Stek då hastigt på ganska hög värme i 2–3 minuter på varje sida.

4. Skala och riv ingefäran till såsen. Krama ur den rivna ingefäran och lägg saften i en skål. Skala och pressa ner vitlöken. Blanda ihop med kokosmjölk, jordnötssmör och sweet chilisås. Servera kycklingspetten att doppa i jordnötssåsen, och eventuellt med jasminris.

Från kokboken "Monikas vardagsmat"
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Kategori: Recept

Markiz Tainton bjuder på Dillrostad lax med senapsslungad potatis Recept

Markiz Tainton bjuder oss på ett enkelt och helt otroligt smarrigt recept – Dillrostad lax med senapsslungad potatis.

Läs mer om Markiz Tainton bjuder på Dillrostad lax med senapsslungad potatis

Lisa Lemke bjuder på chokladmarängtårta Recept

Lisa Lemke är frilansande matkreatör, matstylist och tv-kock. Hon arbetar med att laga, prata, skriva och styla mat. Lisas matfilosofi är tydlig: matlagningen ska vara enkel, rolig och locka till gemenskap vid matbordet. Lisas hjärtefrågor kring mat är lantbruk och hållbarhet, och det är något som hon aktivt arbetar med.

Här bjuder Lisa oss på tårtornas tårta – Chokladmarängtårta med chokladkräm och jordgubbar - samt intressant fakta om jordgubbar.

Läs mer om Lisa Lemke bjuder på chokladmarängtårta

Lisa Lemkes hemligheter för ett lyckat pizzabak Recept

Lisa Lemke är frilansande matkreatör, matstylist och tv-kock. Hon arbetar med att laga, prata, skriva och styla mat. Lisas matfilosofi är tydlig: matlagningen ska vara enkel, rolig och locka till gemenskap vid matbordet. Att laga god mat ska inte behöva förknippas med någon form av prestige. Lisas hjärtefrågor kring mat är lantbruk och hållbarhet, och det är något som hon aktivt arbetar med.

Läs mer om Lisa Lemkes hemligheter för ett lyckat pizzabak

Mumsiga våffelrecept från Markiz Tainton Recept

Markiz Tainton var en av finalisterna i Sveriges mästerkock. Hon syns ofta på TV och lagar sina härliga rätter, ofta inspirerad av det marockanska köket.

Läs mer om Mumsiga våffelrecept från Markiz Tainton