Chicken Satay

INGREDIENSER SATAYSPETT

  • 600 g kycklingfilé
  • Smör eller olja till pannan
  • Grillspett (ca 20 stycken)

INGREDIENSER MARINAD

  • 1/2 dl sweet chilisås
  • 1/2 dl oliv- eller rapsolja
  • 1/2 dl soja

INGREDIENSER JORDNÖTSSÅS

  • 1 bit färsk ingefära (ca 4 cm)
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 liten burk kokosmjölk (165 ml)
  • 5 msk jordnötssmör
  • 1/2–3/4 dl sweet chilisås

GÖR SÅ HÄR

1. Börja med att blötlägga spetten om engångsgrillspett används. Det kan vara mest praktiskt här, med tanke på mängden spett.

2. Vispa ihop marinaden och lägg kycklingfiléerna att marinera i minst 1/2 timme. Skär kycklingfiléerna i långsmala bitar och gör så många spett du kan!

3. Grilla spetten på utegrillen, i grillpannan eller i 225° varm ugn. De kan också stekas i en stekpanna med smör. Stek då hastigt på ganska hög värme i 2–3 minuter på varje sida.

4. Skala och riv ingefäran till såsen. Krama ur den rivna ingefäran och lägg saften i en skål. Skala och pressa ner vitlöken. Blanda ihop med kokosmjölk, jordnötssmör och sweet chilisås. Servera kycklingspetten att doppa i jordnötssåsen, och eventuellt med jasminris.

Från kokboken "Monikas vardagsmat"
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Kategori: Recept

Chili

Odla din egen chili – och laga en god gryta Recept

Läs mer om Odla din egen chili – och laga en god gryta