Upplev köksbygget i fyren

Marbodal köket i fyren

Häng med på ett rafflande köksbygge från fyren Pater Noster. Här kan du se varje steg från byggprocessen.

För att illustrera hur våra innovationer fungerar och hur vår kunskap på Marbodal kan förvandla en liten yta till ett stort och fungerande kök bestämde vi oss för att genomföra ett experiment. Vi ville hitta en oväntad och icke typisk plats för ett kök med en liten yta, motsvarande max 8 kvm, för att bygga ett modernt och praktiskt kök.

”Det är omöjligt, "Det kommer aldrig att gå, "Är ni galna?”

En plats där ingen skulle förvänta sig att hitta ett kök. En plats där människor skulle kalla oss galna om vi sa att vi ska bygga ett kök på just den platsen. En plats där meningar som ”Det är omöjligt”, ”Det kommer aldrig att gå”, ”Är ni galna?” skulle vara den perfekta platsen för oss. Efter mycket funderande och letande hittade vi till slut den optimala platsen - fyren Pater Noster utanför Marstrand. Pater Noster ägs och förvaltas av Statens fastighetsverk, som tillika är innehavare av varumärket Pater Noster.

Ett kök blir till

En av Marbodals köksplanerare och konceptutvecklare, Catarina Thollström, antog utmaningen tillsammans med ett team av specialister inom konstruktion och design från Marbodal. Till sitt förfogande fanns de nya innovationerna, speciellt framtagna för små kök. Allt började med ett besök ut till fyren. En resa som genomfördes med hjälp av överlevnadsdräkter i en ribbåt över ett stormigt och ogästvänligt hav som omringade Hamneskär. Väl på plats klättrade teamet upp till toppen med sina ritblock och tumstockar. Väl tillbaka på Marbodals kontor i Tidaholm satte arbetet igång med att förvandla fyrtornet till ett fungerande och välkomnande kök.

Utmaningarna var många

Med hjälp av existerande köksstommar och luckor ur Marbodals sortiment ritades ett kök. Frågorna och utmaningarna var många: Hur får vi in en diskho? Var gör vi av kylen? Hur ska vi hänga en köksfläkt? Vad gör vi med arbetsytor? Efter ett gediget testande av olika varianter på design ritades ett kök som följde rummets runda form, som en halvmåne längs med ena väggen. Här hittar vi en liten induktionshäll, en rostfri diskho, kylskåp och gott om förvaring.

"Hur får vi in en diskho? Var gör vi av kylen? Hur ska vi hänga en köksfläkt? Vad gör vi med arbetsytor?"

Mitt emot själva köksbänken ritades en av våra senaste innovationer in, det nedfällbara bordet. Ett bord, som precis som ett klassiskt sängskåp, kan fällas ner vid behov och som på insidan har gott om plats till förvaring och smarta lösningar för tallrikar, bestick och glas.

Pater Noster blå

Köket fick luckan Arkitekt plus, en av våra mest populära och tidlösa luckor. Vi valde en unik kulör på köket inspirerade av färgerna i havet och miljön runt fyren. Färgen, Pater Noster blå, har NCS koden S6020-R80B och är en sober och vacker mörk blågrön kulör.

Leverans ut till ön

När köket var färdigproducerat var det dags att frakta ut det till fyren med hjälp av en fiskebåt. Köket monterades ner i delar och förpackades i lådor från fabriken i Tidaholm. Dagen för leverans av köket till fyren blåste det kuling runt Pater Noster med vindar mellan 11-14 m/s och hög sjö vilket gjorde frakten till en utmaning i sig. Väl på plats fick Marbodals snickare bära upp alla köksdelar, vitvaror och fläktar upp till fyrtornet för montering. Själva lanterninen, fyrlampan, monterades ner för att skapa en plan yta och ett rustikt golv av plank monterades på golvet innan köket började byggas. Snickarna byggde under två dygn upp ett komplett och fungerande kök i fyren.

Nedan, en så kallad time-laps film, kan du ser hur köket byggs från start till mål.

Upplev köksbygget

Vi monterade en time-laps kamera under hela byggprocessen. Från att lanterninen i fyren monterades ned tills dess att fisksoppan puttrade på hällen i det färdiga köket. Våra hantverkare från Marbodal ansvarade för installationen.

Häng med! För nu går det undan!

Kategori: Reportage

Amanda Jackson

Träffa Amanda Jackson, Hållbarhetschef på Nobia Reportage

Läs mer om Träffa Amanda Jackson, Hållbarhetschef på Nobia
Marbodal Fagerö vit

Se våra nyheter på Stockholm Furniture Fair Reportage

Läs mer om Se våra nyheter på Stockholm Furniture Fair
Familjen Klaassens kök Lindö vit

Sveriges Finaste Marbodalkök! Reportage

Läs mer om Sveriges Finaste Marbodalkök!
Marbodal - red dot design award winner

Marbodal - Red Dot Design Award Winner 2015 Reportage

Läs mer om Marbodal - Red Dot Design Award Winner 2015