Om Pater Noster

Häng med och utforska fyren och den vackra platsen Hamneskär utan för Marstrand där vi byggde vårt kök längst upp i Pater Nosters fyrtorn.

Pater Noster är en klassisk och ikonisk fyr utanför Marstrand på västkusten. Den ligger på den lilla karga och nakna ön Hamneskär längst ut i havsbandet.

Fyren Pater Noster byggdes 1868 och är en klassisk Heidenstammare, uppkallade efter konstruktören Gustav von Heidenstam. Det är en fyrkonstruktion baserad på ett järntorn som stagas upp av rör. Rören snedsträvas sedan av stålbalkar och vajrar och ger fyren det klassiska utseendet. Idén föddes i en tid då Sverige var i ett stort behov av fyrar och konstruktionen är anpassad för det, med lätta byggdetaljer för enkel service och flytt till svåråtkomliga öar och skär, som Hamneskär.

Pater Noster, som betyder Fader vår på latin, tjänstgjorde fram till 1977 då den släcktes och ersattes av fyren på Hätteberget. I juli 2002 lyftes Pater Noster från sitt fundament och flyttades till f.d Götaverkets lokaler i Arendal i västra Göteborg. Efter ett fantastiskt engagemang av lokala eldsjälar och generösa bidrag från olika företag och stiftelser renoverades Pater Noster och lyftes tillbaka till sin ursprungliga plats på Hamneskär den 4 juli 2007. Fyrljuset tändes igen den 26 september 2007. Pater Noster ägs och förvaltas av Statens fastighetsverk, som tillika är innehavare av varumärket Pater Noster.

Här, högst upp i den 32 meter höga fyren, bestämde vi oss för att bygga ett kök. Ett komplett fungerande kök med vatten, el och vitvaror. Ett kök som du instinktivt skulle vilja leva i, umgås och laga mat. Fyrtornet är nästan 8 kvm stort och helt runt. En perfekt ”omöjlig”, ”galen” och ”det kommer aldrig att gå” plats. Alltså den perfekta platsen för oss att visa hur våra nya innovationer och vår kunskap om kök kan skapa en plats för livet – för om vi klarar att bygga ett kök där så kan vi bygga ett kök var som helst.

Fyren Pater Noster

Välkommen till köket i fyren

Högst upp i fyrtornet, 32 meter över marken, byggde Marbodal ett kök. Ett litet funktionellt kök på 8 kvm - en yta som motsvarar ett mindre lägenhetskök. 

Häng med och utforska fyren och den vackra platsen Hamneskär utanför Marstrand där vi byggde vårt kök. 

Kategori: Reportage

Amanda Jackson

Träffa Amanda Jackson, Hållbarhetschef på Nobia Reportage

Läs mer om Träffa Amanda Jackson, Hållbarhetschef på Nobia
Marbodal Fagerö vit

Se våra nyheter på Stockholm Furniture Fair Reportage

Läs mer om Se våra nyheter på Stockholm Furniture Fair
Familjen Klaassens kök Lindö vit

Sveriges Finaste Marbodalkök! Reportage

Läs mer om Sveriges Finaste Marbodalkök!
Marbodal - red dot design award winner

Marbodal - Red Dot Design Award Winner 2015 Reportage

Läs mer om Marbodal - Red Dot Design Award Winner 2015