Om Pater Noster

Häng med och utforska fyren och den vackra platsen Hamneskär utan för Marstrand där vi byggde vårt kök längst upp i Pater Nosters fyrtorn.

Pater Noster är en klassisk och ikonisk fyr utanför Marstrand på västkusten. Den ligger på den lilla karga och nakna ön Hamneskär längst ut i havsbandet.

Fyren Pater Noster byggdes 1868 och är en klassisk Heidenstammare, uppkallade efter konstruktören Gustav von Heidenstam. Det är en fyrkonstruktion baserad på ett järntorn som stagas upp av rör. Rören snedsträvas sedan av stålbalkar och vajrar och ger fyren det klassiska utseendet. Idén föddes i en tid då Sverige var i ett stort behov av fyrar och konstruktionen är anpassad för det, med lätta byggdetaljer för enkel service och flytt till svåråtkomliga öar och skär, som Hamneskär.

Pater Noster, som betyder Fader vår på latin, tjänstgjorde fram till 1977 då den släcktes och ersattes av fyren på Hätteberget. I juli 2002 lyftes Pater Noster från sitt fundament och flyttades till f.d Götaverkets lokaler i Arendal i västra Göteborg. Efter ett fantastiskt engagemang av lokala eldsjälar och generösa bidrag från olika företag och stiftelser renoverades Pater Noster och lyftes tillbaka till sin ursprungliga plats på Hamneskär den 4 juli 2007. Fyrljuset tändes igen den 26 september 2007. Pater Noster ägs och förvaltas av Statens fastighetsverk, som tillika är innehavare av varumärket Pater Noster.

Här, högst upp i den 32 meter höga fyren, bestämde vi oss för att bygga ett kök. Ett komplett fungerande kök med vatten, el och vitvaror. Ett kök som du instinktivt skulle vilja leva i, umgås och laga mat. Fyrtornet är nästan 8 kvm stort och helt runt. En perfekt ”omöjlig”, ”galen” och ”det kommer aldrig att gå” plats. Alltså den perfekta platsen för oss att visa hur våra nya innovationer och vår kunskap om kök kan skapa en plats för livet – för om vi klarar att bygga ett kök där så kan vi bygga ett kök var som helst.

Fyren Pater Noster

Välkommen till köket i fyren

Högst upp i fyrtornet, 32 meter över marken, byggde Marbodal ett kök. Ett litet funktionellt kök på 8 kvm - en yta som motsvarar ett mindre lägenhetskök. 

Häng med och utforska fyren och den vackra platsen Hamneskär utanför Marstrand där vi byggde vårt kök. 

Kategori: Reportage

Gröna styckningsscheman ska minska matsvinnet Reportage

Trots dagens klimatdebatt står svenska hushåll fortfarande för hundratusentals ton matsvinn. En ny undersökning visar att var femte svensk slänger mat varje vecka och merparten av resterna är grönsaker.* För att motverka detta har Marbodal och kocken Paul Svensson tagit fram posters föreställande styckningsscheman för grönsaker, med målet att visa hur du kan ta tillvara på alla delar av grönsaken.

BESTÄLL POSTERS

Läs mer om Gröna styckningsscheman ska minska matsvinnet

Svenskarna drömmer om lantliga och luftiga kök Reportage

Rymliga arbetsytor, goda förvaringsmöjligheter samt ett kök som är lätt att hålla rent. Dessa önskningar hamnar i topp när det gäller svenskarnas drömkök. Det visar en undersökning som vi gjort tillsammans med YouGov.

Läs mer om Svenskarna drömmer om lantliga och luftiga kök

Sarah och Hannes visar oss sitt öppna, stilrena kök Reportage

Sarah och Hannes gjorde om sin 2-rums lägenhet på Norrmalm i Stockholm till en 3:a genom att dela upp och öppna upp. Resultat blev ett öppet, stilrent kök med stort utrymme för socialt umgänge. Häng med på deras köksresa från planering till färdigt kök.

Läs mer om Sarah och Hannes visar oss sitt öppna, stilrena kök

Vi tittar in till Sandra och Joakims varma, stilrena kök på Östermalm i Stockholm Reportage

Sandra och Joakim ville ha ett stort, socialt och inbjudande kök. Här får du följa hur deras tankar gick kring renoveringen av det nya köket och ta del av det härliga resultatet.

Läs mer om Vi tittar in till Sandra och Joakims varma, stilrena kök på Östermalm i Stockholm