Den filmiska stilen

Möt Josefin Åsberg, scenograf och stylist för köket i fyren.

Stylist Josefin Åsberg

Du har nog aldrig mött Josefin förut men du har garanterat sett någon av filmerna som hon har varit ansvarig scenograf för. Den senaste, Turist av Ruben Östlund,gick upp på biograferna i slutet av 2014. Josefin har även varit scenograf på bland annat Lilja 4-ever och Monica Z. Här ger hon sin tolkning på stil och vad som är viktigt när man ska hitta ett kök att trivas i.

Berätta vem du är och vad du arbetar med?

Jag arbetar som scenograf främst på långfilmer vilket innebär att jag ansvarar för filmens visuella helhet och utformning. Allt ifrån val av miljöer exteriört men också interiört och eventuella korrigeringar av dessa. Ibland väljer man att bygga upp vissa miljöer i studio och då ritar jag upp dessa miljöer och är arbetsledare för genomförandet. Jag ansvarar för allt från tapeter och färger till val av lampor och all övrig rekvista och att allt inryms i scenografibudgeten. Det gäller att försöka förverkliga den visionen och tanken som vi skapat för filmen, i bästa fall ska miljöerna hjälpa handlingen vidare, berätta något om karaktärerna och skapa en viss stämning.

Bästa minnet från ett kök?

För mig handlar bra minnen från kök ofta om mat. Jag njuter av att laga och äta mat med goda vänner och familj!

Vilket jobb ligger närmast hjärtat? Och varför?

Svår fråga... olika filmer är roliga och utmanande på olika sätt, vilket i säg är något väldigt härligt med det här yrket, att det är så pass variationsrikt. När filmerna speglar en annan tidsepok eller utspelar sig i ett annat land är det extra roligt. Ett exempel var filmen Lilja 4-ever regisserad av Lukas Moodysson, här skulle vi försöka bygga upp forna Sovjetunionen i en studio i Trollhättan. I filmen Turist skulle vi skapa en uteservering som nästan får en lavin över sig. Under arbetet med miljöerna till Monica Z byggde vi upp Monica Zetterlunds hus på Lidingö interiört och jobbade hårt för att anpassa alla miljöer till slutet av 50-talet, ner i varje minsta detalj.

Du hjälpte oss att forma köket i fyren, vilka var de stora utmaningarna där? Vilken stil ville du att köket i fyren skulle ha?

Köket i fyren skulle få en ombonad känsla, som att någon faktiskt bodde där. Det är något extremt och exotiskt att försöka få till ett fungerande kök i en fyr på 32 meters höjd. Jag ville att köket skulle vara snyggt och funktionellt och inte för strikt och totalt matchat utan en mer levande plats. En designer på Marbodal ritade och formgav själva köket, jag adderade den hemtrevliga känslan och stilen. Den största utmaningen var att få upp alla grejor genom den smala långa trappan – det tog sin tid och muskler på alla i teamet!

Vad är stil för dig?

I bästa fall något personligt utvecklat som får en att trivas i sitt hem lite extra mycket. Att man omger sig med saker och färger som hjälper till att skapa en trevlig miljö.

Hur viktigt är det för dig att hålla koll på stilar och trender i ditt arbete?

Det är viktigt, för när man arbetar med en film kan man inte utgå från en temporär specifik trend, ofta dröjer det ett år efter inspelningen till att filmen har premiär. Därför gäller det att skapa något visuellt spännande på ett annat sätt och inte så specifikt trendigt. Privat tror jag mer att en personlig stil känns roligare än att utgå ifrån någon trend.

Hur skulle du beskriva ditt kök? Vilken stil hittar vi hemma hos dig?

Mitt kök är präglat av perioden då huset byggdes på 20-talet. Vi köpte ett hus av en gammal dam som haft huset hela tiden. Hon hade gjort ett traditionellt renoveringsryck under 60-talet genom att täcka för spegeldörrar och lägga linoleummattor över trägolven. När vi tog över huset rev vi ner masonitskivor i tak och på väggar i köket för att hitta en vacker gammal pärlspont. När vi renoverade själva köket sparade vi ett serveringsskåp och utgick ifrån det när vi tillverkade egna köksluckor för att matcha stilen med huset och byggåret.

Om du skulle ge våra läsare tre bra råd när de ska flytta in i sitt kök, vilka skulle de vara?

När du flyttar in i ett kök som du inte behöver renovera, är en av de viktigaste sakerna att tänka på hur du placerar ditt porslin och dina saker. Så att koppen du använder varje dag inte hamnar på översta hyllan. Skapa ett så bra arbetsflöde som förenklar. Flyttar du till ett kök du vill ändra något i kan du göra det med några enklare förändringar: Ta fram ett fint trägolv under den spräckliga linoleummattan, sätt upp en vacker tapet, lägg in en solid träskiva istället för den i laminat. Byt också ut köksknopparna.

Kategori: Reportage