Stort intresse för Marbodal på Stockholm Furniture Fair

Örteriet Marbodal Stockholm Furniture Fair 2015

Dagens kökstrend går mot öppnare, friare och ljusare kök – idealiska för att låta växter trivas och bli en del av inredningen, eller varför inte låta inredningen bli en del av växternas miljö? På Möbelmässan byggde vi ett "Örteri" – ett litet kök, Åkerö, mitt bland örterna i ett växthus, ett slags orangeri för svenska breddgrader.

Det handlar om att ge inspiration och vidga kökets gränser – att tänka på varje kök som ett potentiellt "Örteri" där naturen kan komma närmare matlagningen och bli en del inredningen. Enligt kocken Karin Fransson våras det för örter i hur vi svenskar lagar mat, vi har lärt oss att använda såväl nya kryddor som färska örter i rikliga mängder.

"Örter är ljuvliga i matlagningen och speciellt färska örter, de flesta av dem går knappast att överdosera, trivs de bra då växer de, och då är det bara att ösa på", säger Karin Fransson, kock och en av världens främsta experter på örter och kryddor.

Örter fyller en funktion, för den goda smakens skull och för hur maten ser ut, men minst lika viktigt – som en inredningsdetalj för en trivsam hemmiljö. När köket blir ett ”Örteri” talar det till många av våra sinnen. För att ytterligare levandegöra Örteriet har vi tillsammans med Karin Fransson tagit fram en unik örtblandning speciellt för mässan.

Vårt tema för årets utställning var närproducerat – vi tillverkar våra kök i Tidaholm i Västergötland. Och detta ger direkta fördelar i linje med rådande trender om flexibilitet och nytänkande – kök kan till exempel tas fram i vilken NCS-kulör som helst och det blir möjligt att göra mer anpassade lösningar för särskilda utmaningar och önskemål. Idén bakom Örteriet bygger på samma tema. Det är i högsta grad närproducerat att kunna använda sina egna kryddor direkt i maten.

Nya innovationer som maximerar yta och flexibilitet

Lagom till mässan premiärvisade vi en rad olika köksinnovationer med den gemensamma nämnaren att de skapar flexibilitet och nya möjligheter att maximera användningen av utrymme. Något som såklart kan komma väl till pass i vilket kök som helst, och särskilt i kök designade för mindre ytor – faktum är att 15 procent av hushållen i Europa har en yta som är mindre än åtta kvadratmeter.

Exempel på några av Marbodals nya köksinnovationer:

  • Utdragbar arbetsbänk
  • Nedfällbart köksbord
  • Flexibelt väggförvaringssystem
  • Vridbara eluttag

På mässan visade vi dessutom en helt ny kökslucka, Brickö, med en subtil och smakfull profil, med massor av karaktär. Vi visar också vårt populära Lindökök i PLUS-utförande, i kulören lingrönt, som är ny för året.

Marbodal Lindö lingrön
Marbodal utdragbar arbetsbänk
Marbodal Lindö lingrön
Marbodal nedfällbart köksbord
Marbodal väggförvaringssystem
Marbodal Arkitekt plus vit

Kategori: Reportage