"En stil är något du älskar och vill leva länge med"

Läs intervju med inredningsstylisten Anna Mårselius

Anna Mårselius

Intervju med Anna Mårselius (foto: Kristofer Johnsson)

”Det handlar om stilar och inte trender” säger Anna Mårselius, inredningsstylist. 
En trend kommer och går men en stil är något du älskar och vill leva länge med. Annas erfarenhet sträcker sig från privata hem och kontor till uppdrag för Elle Decoration, modevaruhuset NK, Living etc UK till Nike. Hon drömmer om en köksö och älskar att laga mat tillsammans med sina två barn. Hon driver även den inspirerande inredningsbloggen www.annagillar.se.

Hej Anna, vem är du och vad arbetar du med?

Jag jobbar som inredningsstylist vilket innebär att jag stylar uppdrag för exempelvis olika inredningsmagasin eller reklam för produkter och varumärken. Ena dagen bygger jag ett sovrum i en studio som skall plåtas för en tidning, andra dagen bygger jag en miljö som skall funka som showroom och nästa stylar jag en kampanj som ska visa ett inredningsmärkes alla nyheter. Högt och lågt och ingen dag är den andra lik. Ett väldigt roligt och inspirerande jobb.

Varför älskar du det du gör?

Inredning har alltid intresserat mig och trots att jag gillade det jag jobbade med tidigare så stod det bara klart en dag att jag var tvungen att sadla om och göra något som inspirerar varje dag. Det roligaste med jobbet är att uppdragen ser så olika ut så det är hela tiden en ny utmaning och det går inte att ligga på latsidan. Det kan ju förstås vara fullständigt utmattande ibland också – inte minst fysiskt då man kånkar och bär en hel del – men möjligheten att få vara med och bygga och skapa något från idé till skiss till verkställande är helt fantastiskt roligt. Det omedelbara resultatet i en klar bild eller miljö är också väldigt konkret och tillfredställande.

Vad är stil för dig?

Stil för mig är personligt men såklart finns det stilar man känner för mer eller mindre. Jag tycker det är roligt med personer som vågar gå sin väg och gör vågade val men själv går jag gärna på en klassisk idé i grunden och använder accessoarer som markörer.

Vad är viktigt att tänka på när ett kök ska inredas?

Jag tycker man ska tänka på funktionen hur tråkigt den än kan låta. Även om det är fint att skippa överskåp helt och hållet så kanske det blir svårt med förvaringen utan. Men du kanske kan ha ett fint vintrinskåp istället för att få in ytterligare en personlig möbel? Ett kök ska man ju leva med under en längre period så skulle inte rekommendera att kasta sig på en trend till fullo här men om du låter skåpen vara relativt neutrala så kan ju kakel, handtag, textilier och väggar lätt bytas ut om man skulle vilja göra en förändring. En bänkskiva är ju inte så lätt att byta ut men kan snabbt piggas upp med en fin skärbräda eller bricka i något material som man skulle vilja testa.

Många är rädda för att en stil ska bli omodern, hur skapar man en 
stil som håller över tid?

Tänk klassiskt, låt basen vara neutral och undvik för starka färger och mönster. Låt istället den typen inslag vara detaljer. Men stirra dig inte blind på trender och vad som är modernt eller inte, det är ju du som ska bo där och trivas.

Kategori: Trender

Titta närmre på de stilar som Anna lyfter för 2014!