Ett kök utan begränsningar

Besök Arkitekt plus i lingrön och upplev hur köket blir den naturliga knutpunkten i lägenheten.

Marbodal Arkitekt plus lingrön - öppen planlösning
Marbodal Arkitekt plus lingrön - inbyggda vitvaror
Marbodal Arkitekt plus lingrön - kök och arbetsplats
Marbodal Arkitekt plus lingrön - ett kök utan begränsningar

Välkommen till ett stort rum med högt i tak som vid första ögonkastet är modernt och spännande men svårmöblerat. Men rätt tänkt, utanför de klassiska köksnormerna, kan ett kök bli mer än ett kök, nämligen den naturliga knutpunkten i hela lägenheten.

När vi designade det här köket hade vi en liten familj i tankarna. En familj som vågade se utmaningarna som något positivt. Här bor det ett par med ett litet barn. Kvinnan i vår historia arbetar som grafiskt designer och har ett eget litet företag. Hennes hem är även hennes arbetsplats. Framför sig hade de en tom målarduk. En stor lokal med ett fantastiskt tak, vackra fönster och stora ytor. När de satte sig ner för att planera upp sitt hem började de med att placera köket. Deras första tanke var att sätta köket intill en vägg, eller bygga upp en skiljevägg i rummet – för att få plats med skåp och lådor. Men med tiden kände de att köket skulle kunna fungera som en avdelare i sig, en naturlig genomfart mellan rummets olika delar.

Genom att placera köket i mitten skapades en naturlig knutpunkt i hemmet. I det här stora rummet skulle nämligen kök, vardagsrum och matsalsbord samsas. Genom att följa linjerna i rummet och placera de centrala delarna av köket i linje med väggarna blev köket en naturlig genomfart istället för en avdelare. Köket blev dels en plats att vara på, men också att passera igenom för en kopp kaffe.

Köket, ett Arkitekt plus från Marbodal i 90-års jubileumsfärgen lingrönt, passade perfekt till rummets karaktär. Arkitekt plus är en tidlös lucka från Marbodal. Köket får med Arkitekt plus lingrön ett avskalat uttryck med rena linjer och inga onödiga detaljer. Luckan har funnits i sortimentet ett tag och är ett populärt val bland våra kunder just för att den är ren och skapar förutsättningarna för ett personligt kök där du kan sätta din egen prägel.

Marbodal Arkitekt plus lingrön - kök och arbetsplats
Marbodal Arkitekt plus lingrön - lådsystem
Marbodal Arkitekt plus lingrön
Marbodal Arkitekt plus lingrön närbild vitvaror Siemens
Marbodal Arkitekt plus lingrön
Marbodal Arkitekt Plus lingrön

Köket består egentligen av två centrala delar. En köksö där diskho, avställningsytor, förvaring och sällskapsytor samsas. En köksö där deras dotter idag kan sitta och måla samtidigt som familjen lagar mat eller arbetar. Där öppna hyllor och barstolar bjuder in till umgänge. Matlagningsdelen av köksön blickar ut mot de stora fönstren och ger en 
bra överblick över hela rummet. På insidan av köksön var fokus att få funktionerna i rätt flöde samt skapa smart förvaring där allt har sin naturliga plats. Diskmaskinen är placerad nära diskhon och familjens källsortering.

Bakom köksön hittar vi familjens sätt att få plats för allt som behövs i ett kök. En vägg av köksskåp måttades upp och placerades i linje med rummet för att inte dela upp rymden. I köksväggen placerades djupa skåp för smart förvaring. Även skafferiet, som går från golv till tak, gör det enkelt för hela familjen att hitta sina favoriter. Här hittar vi också den kombinerade ungen och mikrovågsugnen samt en modern kaffemaskin. Hörnet av köksväggen, som vetter ut mot vardagsrumsdelen, är designad i formen av en bokhylla och bildar en gränslös övergång från köksdelen till sällskapsytorna. Fylld med böcker, tidningar och personliga föremål ger det en fond till resten av rummet.

Eftersom både mamman och pappan jobbar mycket hemifrån så prioriterade de att skapa en naturlig och smart arbetsplats. Som grafisk formgivare behövs ett lugn i kaoset och plats för kreativitet. Stora datorer, ljusbord, pennor och pappersprover behöver sin plats. Att städa undan jobbet varje gång maten ska förberedas eller serveras blev ett moment för mycket i vardagen. Genom att skapa en yta för två stationära arbetsplatser bakom köksväggen frigjorde familjen en yta som är konstant men inte i vägen för familjelivet. Baksidan av köksväggen byggdes om till bokhylla och sektioner som fungerar som anslagstavlor där jobb och idéer samsas utan att inkräkta på hemmet. Det som ofta tar plats i kök är de döda ytorna, genom att tänka utefter behov och familjens situation kan alla ytor utnyttjas maximalt.

Genom att tänka gränslöst och arbeta med det som finns föds ofta nya idéer. Tanken på att ett kök ska vara mellan fyra väggar känns inte lika självklar när väggarna saknas. Genom att utnyttja höga skåp, köket som ett nav och genomfart har den här familjen skapat sina zoner i sitt hem, utan att stänga in, förminska eller ta bort känslan i ett rum som var byggt för att vara just gränslöst.

Kategori: Reportage

Följ med in i köket!