En plats för nya traditioner

Marbodal Arkitekt PLUS med tvådelad köksö

Välkommen hem till Årets Kök 2013, Arkitekt plus i PLUS-utförande. I det här köket vill vi visa det vanliga livet. De där dagarna som bara kommer och går. Som hos den här familjen, med två yngre barn. Köket för dem ska vara en enkel plats att vara på för både vuxna och barn. Det ska fungera lika bra till läxläsning och matlagning, som för kvällsarbete och en stunds lugn och ro. Och det måste se bra ut, en vacker plats där hela familjen ska trivas.

För att få ihop livet och behoven hos den här familjen hittar vi en stor och modern köksö placerad i mitten av rummet – ett naturligt nav och samlingspunkt för familjen. Köksön är i två olika nivåer, designad för att fungera på två helt olika sätt. Den höga delen är en arbetsyta där maten tillbereds och den lägre delen är utformad mer som ett integrerat matbord där maten och långa samtal ska njutas. Med öppna sidor i köksön får familjen extra plats och köksön får ett luftigt intryck. Genom att dela av köksön i höjd och öppna upp sidorna har familjen skapat en köksö som känns lätt, där andra köksöar kan kännas stora och klumpiga. På köksön finns en svart kompaktlaminatbänkskiva på den övre delen, som går i linje med övriga bänkskivor, och en vit överdel på matbordsdelen som mer påminner om ett matbord. Det ger en tydlig avdelning från arbetsyta till matplats. Genom att sänka ena delen av köksön kan familjen ha vanliga stolar istället för barstolar vilket ger ett mer hemtrevligt intryck – ett ställe där du vill sitta och äta.

Marbodal Arkitekt plus i PLUS-utförande med matdel

Arkitekt plus i PLUS-utförande är vinnare av 'Årets Kök 2013'

Marbodal Arkitekt PLUS förvaringslådor
Marbodal Arkitekt PLUS med känsla av platsbyggt

Köket i det här hemmet passar perfekt till den unga familjens behov, där funktion måste finnas men inte på bekostnad av form. Köket bygger på den moderna luckan Arkitekt plus i ett PLUS-utförande och passar perfekt med deras urbana stil. En elegant och stram lucka som känns minimalistisk och skandinavisk i sin utformning. PLUS-Serien är en nyhet från Marbodal och bygger på inspiration från hur köken byggdes förr i tiden, när hantverksskicklighet och platsbyggt var normen. Enkelt beskrivet är PLUS-seriens design inspirerad av historien, av de platsbyggda köken. Där luckor och skåp känns inramade då de ligger innanför skåpsstommen, och inte utanpå som på andra kök. Det ger hela köket en känsla av en välskräddad möbel och inte av staplade köksmoduler.

Innan den här familjen flyttade in i huset bodde de i en lägenhet där det fanns dubbla ugnar monterade av de tidigare ägarna. Något som familjen lärde sig att älska. Därför blev dubbla ugnar ett krav även när de designade sitt nya kök. Bredvid ugnarna finns kyl och frys, gömda bakom PLUS-seriens luckor. Diskbänken och arbetsytan har samma svarta kompaktlaminatbänkskiva som den höga delen av köksön. Familjen har valt en extra stor diskho med plats för de stora kastrullerna och vardagens disk som ibland inte alltid hamnar direkt i diskmaskinen. Över diskbänken har de valt öppna hyllplan för att skapa rymd och luft. Hyllplanet är fyllt med kokböcker, deckare och barnens färgkritor och block. Över hyllplanet har de överskåp som är något lägre än normalt för att behålla rymden ovanför diskbänken. Det vackra kalkstensgolvet, av stora rektangulära block, ramar in det vita köket och kompletterar de svarta detaljerna och bänkskivorna perfekt.

Det är ofta de små smarta lösningarna på insidan av skåpen som gör att du älskar ett kök över tid. Den där smarta behållaren för källsortering, eller bestickslådans utformning. Tänk efter när du ska designa ett kök. Börja med insidan. Hur ser din livssituation ut? Älskar du att laga mat? Eller går du 
mest på restaurang? Behöver ni extra plats för en dator, tv eller kanske ett skrivbord i anslutning till köket? Genom att skapa många öppna ytor, som den här familjen gjort, kan familjeporslinet visas fram och det blir också lättillgängligt och praktiskt.

Det här köket symboliserar många drömmar och behov som unga familjer med små barn har. Kanske bor de i lite för trånga lägenheter där dubbelvagnar och leksaker blandas med räkningar och middagsbjudningar. Kanske drömmer de om huset utanför staden. Där fönsterdörren från köket öppnas upp och barnen får springa fritt en solig söndagsmorgon. Kanske drömmer de om ett kök som är inbjudande och stort nog att ha svärföräldrarna över lite oftare. Ett kök som känns hemtrevligt och modernt, och som med tiden blir den där platsen för livet som de alltid drömt om.

PLUS-Serien är en nyhet från Marbodal och finns på flera olika köksluckor. Köket i det här reportaget vann Bad & Köksguidens stora tävling ”Årets kök 2013” till följande motivering från juryn: ”Marbodal har med Arkitekt PLUS-serien skapat ett nytt tänk kring kök, med en modell som tilltalar och passar många, både utseendemässigt och ekonomiskt. Ett kök att leva i och att leva med länge! Detaljerna och snickerierna ger känslan av ett äkta platsbyggt kvalitetskök. Kvalitet och finish är i fokus, och köket har exklusivt uttryck.”

Kategori: Reportage

Vi tittar in till Sandra och Joakims varma, stilrena kök på Östermalm i Stockholm Reportage

Sandra och Joakim ville ha ett stort, socialt och inbjudande kök. Här får du följa hur deras tankar gick kring renoveringen av det nya köket och ta del av det härliga resultatet.

Läs mer om Vi tittar in till Sandra och Joakims varma, stilrena kök på Östermalm i Stockholm

Vi kikar in i Anna och Pers nya Marbodal-kök i bistrostil Reportage

Anna och Per hade en tydlig bild av hur de ville att deras nya kök skulle se ut - ett trivsamt kök med luftighet och rymd. De fick hjälp av Malin, Marbodals köksdesigner i butiken på Birger Jarlsgatan i Stockholm. Här kan du läsa om deras resa från idé till färdigt kök.

Läs mer om Vi kikar in i Anna och Pers nya Marbodal-kök i bistrostil

Välkommen till ett fräscht klassiskt kök hos Kerstin och Patrik i Göteborg Reportage

Ett fräscht klassiskt kök hade Kerstin och Patrik som målbild när de började sin köksresa i Marbodal-butiken på Södra Vägen i Göteborg. Här kan du läsa mer om hur de tänkte och vilka utmaningar de mötte under resans gång från köksdröm till verklighet.

Läs mer om Välkommen till ett fräscht klassiskt kök hos Kerstin och Patrik i Göteborg
Amanda Jackson

Träffa Amanda Jackson, Hållbarhetschef på Nobia Reportage

Läs mer om Träffa Amanda Jackson, Hållbarhetschef på Nobia