En plats för nya traditioner

Marbodal Arkitekt PLUS med tvådelad köksö

Välkommen hem till Årets Kök 2013, Arkitekt plus i PLUS-utförande. I det här köket vill vi visa det vanliga livet. De där dagarna som bara kommer och går. Som hos den här familjen, med två yngre barn. Köket för dem ska vara en enkel plats att vara på för både vuxna och barn. Det ska fungera lika bra till läxläsning och matlagning, som för kvällsarbete och en stunds lugn och ro. Och det måste se bra ut, en vacker plats där hela familjen ska trivas.

För att få ihop livet och behoven hos den här familjen hittar vi en stor och modern köksö placerad i mitten av rummet – ett naturligt nav och samlingspunkt för familjen. Köksön är i två olika nivåer, designad för att fungera på två helt olika sätt. Den höga delen är en arbetsyta där maten tillbereds och den lägre delen är utformad mer som ett integrerat matbord där maten och långa samtal ska njutas. Med öppna sidor i köksön får familjen extra plats och köksön får ett luftigt intryck. Genom att dela av köksön i höjd och öppna upp sidorna har familjen skapat en köksö som känns lätt, där andra köksöar kan kännas stora och klumpiga. På köksön finns en svart kompaktlaminatbänkskiva på den övre delen, som går i linje med övriga bänkskivor, och en vit överdel på matbordsdelen som mer påminner om ett matbord. Det ger en tydlig avdelning från arbetsyta till matplats. Genom att sänka ena delen av köksön kan familjen ha vanliga stolar istället för barstolar vilket ger ett mer hemtrevligt intryck – ett ställe där du vill sitta och äta.

Marbodal Arkitekt plus i PLUS-utförande med matdel

Arkitekt plus i PLUS-utförande är vinnare av 'Årets Kök 2013'

Marbodal Arkitekt PLUS förvaringslådor
Marbodal Arkitekt PLUS med känsla av platsbyggt

Köket i det här hemmet passar perfekt till den unga familjens behov, där funktion måste finnas men inte på bekostnad av form. Köket bygger på den moderna luckan Arkitekt plus i ett PLUS-utförande och passar perfekt med deras urbana stil. En elegant och stram lucka som känns minimalistisk och skandinavisk i sin utformning. PLUS-Serien är en nyhet från Marbodal och bygger på inspiration från hur köken byggdes förr i tiden, när hantverksskicklighet och platsbyggt var normen. Enkelt beskrivet är PLUS-seriens design inspirerad av historien, av de platsbyggda köken. Där luckor och skåp känns inramade då de ligger innanför skåpsstommen, och inte utanpå som på andra kök. Det ger hela köket en känsla av en välskräddad möbel och inte av staplade köksmoduler.

Innan den här familjen flyttade in i huset bodde de i en lägenhet där det fanns dubbla ugnar monterade av de tidigare ägarna. Något som familjen lärde sig att älska. Därför blev dubbla ugnar ett krav även när de designade sitt nya kök. Bredvid ugnarna finns kyl och frys, gömda bakom PLUS-seriens luckor. Diskbänken och arbetsytan har samma svarta kompaktlaminatbänkskiva som den höga delen av köksön. Familjen har valt en extra stor diskho med plats för de stora kastrullerna och vardagens disk som ibland inte alltid hamnar direkt i diskmaskinen. Över diskbänken har de valt öppna hyllplan för att skapa rymd och luft. Hyllplanet är fyllt med kokböcker, deckare och barnens färgkritor och block. Över hyllplanet har de överskåp som är något lägre än normalt för att behålla rymden ovanför diskbänken. Det vackra kalkstensgolvet, av stora rektangulära block, ramar in det vita köket och kompletterar de svarta detaljerna och bänkskivorna perfekt.

Det är ofta de små smarta lösningarna på insidan av skåpen som gör att du älskar ett kök över tid. Den där smarta behållaren för källsortering, eller bestickslådans utformning. Tänk efter när du ska designa ett kök. Börja med insidan. Hur ser din livssituation ut? Älskar du att laga mat? Eller går du 
mest på restaurang? Behöver ni extra plats för en dator, tv eller kanske ett skrivbord i anslutning till köket? Genom att skapa många öppna ytor, som den här familjen gjort, kan familjeporslinet visas fram och det blir också lättillgängligt och praktiskt.

Det här köket symboliserar många drömmar och behov som unga familjer med små barn har. Kanske bor de i lite för trånga lägenheter där dubbelvagnar och leksaker blandas med räkningar och middagsbjudningar. Kanske drömmer de om huset utanför staden. Där fönsterdörren från köket öppnas upp och barnen får springa fritt en solig söndagsmorgon. Kanske drömmer de om ett kök som är inbjudande och stort nog att ha svärföräldrarna över lite oftare. Ett kök som känns hemtrevligt och modernt, och som med tiden blir den där platsen för livet som de alltid drömt om.

PLUS-Serien är en nyhet från Marbodal och finns på flera olika köksluckor. Köket i det här reportaget vann Bad & Köksguidens stora tävling ”Årets kök 2013” till följande motivering från juryn: ”Marbodal har med Arkitekt PLUS-serien skapat ett nytt tänk kring kök, med en modell som tilltalar och passar många, både utseendemässigt och ekonomiskt. Ett kök att leva i och att leva med länge! Detaljerna och snickerierna ger känslan av ett äkta platsbyggt kvalitetskök. Kvalitet och finish är i fokus, och köket har exklusivt uttryck.”

Kategori: Reportage

Gröna styckningsscheman ska minska matsvinnet Reportage

Trots dagens klimatdebatt står svenska hushåll fortfarande för hundratusentals ton matsvinn. En ny undersökning visar att var femte svensk slänger mat varje vecka och merparten av resterna är grönsaker.* För att motverka detta har Marbodal och kocken Paul Svensson tagit fram posters föreställande styckningsscheman för grönsaker, med målet att visa hur du kan ta tillvara på alla delar av grönsaken.

BESTÄLL POSTERS

Läs mer om Gröna styckningsscheman ska minska matsvinnet

Svenskarna drömmer om lantliga och luftiga kök Reportage

Rymliga arbetsytor, goda förvaringsmöjligheter samt ett kök som är lätt att hålla rent. Dessa önskningar hamnar i topp när det gäller svenskarnas drömkök. Det visar en undersökning som vi gjort tillsammans med YouGov.

Läs mer om Svenskarna drömmer om lantliga och luftiga kök

Sarah och Hannes visar oss sitt öppna, stilrena kök Reportage

Sarah och Hannes gjorde om sin 2-rums lägenhet på Norrmalm i Stockholm till en 3:a genom att dela upp och öppna upp. Resultat blev ett öppet, stilrent kök med stort utrymme för socialt umgänge. Häng med på deras köksresa från planering till färdigt kök.

Läs mer om Sarah och Hannes visar oss sitt öppna, stilrena kök

Vi tittar in till Sandra och Joakims varma, stilrena kök på Östermalm i Stockholm Reportage

Sandra och Joakim ville ha ett stort, socialt och inbjudande kök. Här får du följa hur deras tankar gick kring renoveringen av det nya köket och ta del av det härliga resultatet.

Läs mer om Vi tittar in till Sandra och Joakims varma, stilrena kök på Östermalm i Stockholm