Bjud naturen på frukost

Marbodal Form vit05 PLUS exteriör
Marbodal Form vit05 PLUS köksö

Köket vi har valt för att illustrera mötet mellan inne och ute i sommarstugan är det vackra och klassiska köket Form PLUS i kritvitt från Marbodal. Vid en första titt känns det som att köket är lika gammalt som sommarstugan men när vi kommer närmare och tittar på detaljerna ser vi att det är ett modernt kök som bär traditioner från förr. Form PLUS är ett formbart kök. Beroende på val av bänkskivor, knoppar och accessoarer kan Form PLUS kännas modernt och nytt eller vackert klassiskt.

Form PLUS från Marbodal är en del av nya PLUS-serien. Köket är mer som en vacker möbel som sträcker sig från ena sidan av köket längs med väggen och ut mot kryddhagen. Skåpen och luckorna är vackert infällda i en ram, inspirerat av hur kök byggdes förr. Där köket slutar fortsätter naturen ner mot stranden och vidare ut i oändligheten. Det är det som gör det här köket så unikt. Gränsen mellan ute och inne har på ett magiskt sätt suddats ut genom stora glaspartier åt två olika väderstreck. När de stora glasdörrarna öppnas upp en solig morgon känns det som att befinna sig ute, med alla moderna bekvämligheter inom armlängds avstånd. Uteplatsen och kryddhagen ger köket en rymd och storlek som bara naturen 
kan erbjuda.

Precis som människorna i det här köket är det många som vill bjuda in naturen under de månaderna då det grönskar och är varmt. Lösningen att öppna upp väggarna ger inte bara rymd och luft men även en skön lugn känsla. För att förstärka känslan av att inne och ute hänger ihop lades det nya golvet i samma vinkel som trallen utanför. Det skapar en illusion av att golvet fortsätter ut i naturen. Precis innanför skjutdörrarna hittar vi familjens trädgårdsredskap, nära till hands för att hämta potatisar eller klippa lite mynta till eftermiddagens medelhavssallad.

Marbodal Form kritvit plus köksö köpmansdisk

Den klassiska köpmansdisken är på frammarsch igen. Med bra förvaring och ett klassiskt gediget intryck ger det köket en fin helhetskänsla. Läs mer om våra vackra trälådor här!

Trälådor i ek till PLUS-serie
Marbodal lådor i massiv ek
Blomma

Även om stilen på köket är klassisk så är utformningen och materialvalen moderna. Längs med väggen placerades kökets arbetsyta med en modernt skuren rostfri bänkskiva. Öppna hyllor för grytor, porslin och annat som behövs för att köket ska bli praktiskt har ersatt väggskåpen för att få ett luftigare och mer samtida uttryck på köket. Öppna hyllor hjälper också till att ge hela köket en personlig prägel. Spishäll, ugn och diskho är samlat på ett ställe och underlättar flödet vid matlagning. I det stora skafferiet vid kökets början sparas allt från årets skörd och gör att sommaren kan fortsätta leva långt efter att ljuset från de varma dagarna har slocknat, effektiv förvaring som alltid behövs i ett kök.

Om väggdelen är den praktiskt delen, där mat lagas och fisk rensas, är den köpmansinspirerade köksön scenen där maten och samtalen kan ta för sig. Här dukas det upp till midsommar och fest, men även som här inför en frukost under sommarens tidiga timmar. En frukost som inte tar slut för det är dags att sätta igång med lunchen. Köpmansdisken har symmetriskt placerade lådor som vetter ut mot köket och matbordet. Här finns bestick, svampverktyg, fiskeredskap och annat som kan behövas i en sommarstuga. På andra sidan, i gången mellan köpmansdisken och väggdelen, är underskåp infällda för att skapa en naturlig sittplats. På köpmansdisken bryter bänkskivan i kalksten av från den rostfria bänkskivan på väggdelen och skapar en spännande och lite oväntad kontrast. Platsen har snabbt blivit en favorit för olika generationer, från barnbarnens snäcksortering till rensning av bär och grönsaker.

Det här köket är ett fint exempel på hur naturen kan vara med att skapa en plats som blir större och varmare. Många människor vill gärna slå ned en vägg eller öppna upp köket mot en annan del av huset för att skapa yta när de egentligen är smartare, och trevligare, att öppna upp mot naturen. Genom stora glaspartier eller fönsterdörrar får köket en naturlig rymd, där bord kan lyftas ut och gränsen mellan ute och inne suddas ut. När vi bor i ett land med korta somrar så gäller det att ta tillvara på de varma timmarna som ges oss. Även om det är minst lika härligt och stämningsfyllt att sitta en höstmorgon vid köpmansdisken och njuta av en kopp varm choklad och se ut över äppelträdet som gav dig sylten du har på smörgåsen framför dig.

Kategori: Hemma hos