Skissa ditt kök - så mäter du

Arkitekt plus vit05

På Marbodal får du alltid hjälp av en personlig köksdesigner att rita upp ditt kök och hitta smarta lösningar. Men för att våra köksdesigners ska kunna göra ett så bra arbete som möjligt behöver de rätt underlag att utgå ifrån. Därför har vi skapat en enkel guide som gör det enklare för dig att rita upp en grundläggande skiss för ditt framtida kök. Allt för att din plats för livet ska bli så perfekt som möjligt.

Här följer några steg, och några tankar att fundera över.

För att våra köksdesigners ska kunna lämna en så bra och korrekt offert som möjligt behöver de en grundläggande skiss på rummet där köket ska vara tillsammans med alla relevanta mått. Det minimerar oönskade överraskningar längre fram, en bra grund att rita upp köket på och en snabbare offert och designförslag.

Det behöver inte vara en professionell ritning, det hjälper våra köksdesigners till med. De behöver en enkel skiss som är så tydlig som möjligt där de viktigaste måtten är markerade. Här kommer några enkla steg som är bra att tänka på för att det ska bli så korrekt som möjligt.

Steg 1. Rita rummets proportioner

På ett hyfsat stort och gärna rutat papper, skissa upp rummets generella proportioner som ett enkelt boxdiagram. Ett boxdiagram kan liknas vid en skokartong (ditt rum där köket ska placeras), där längd, bredd och höjd är med. Genom att rita på det här sättet får våra köksdesigners en känsla för rummets rymd och de olika delarnas förhållande till varandra. Var noga med att inkludera eventuella indrag och alkover och allt annat som påverkar rummets form. Ta gärna med bilder på rummet och detaljer vid första mötet!

Steg 2. Lägg till alla övriga detaljer som är viktiga.

Notera på skissen var dörrar, fönster, välvda öppningar mm finns. Markera även var den befintliga diskbänken är placerad (om sådan finns). Se även till att få med byggnadstekniska detaljer som exempelvis pelare, bärande väggar, avlopp, vattenrör, gasledningar, elledningar – ja, egentligen allt som kan påverka var man kan placera ut köket. Ta hellre med för mycket än för lite i skissen så kan ni tillsammans med köksdesignern diskutera på plats de olika detaljerna.

Steg 3. Skriv ner måtten

Innan du mäter, markera de områden du anser är viktiga, som till exempel den tilltänkta ytan för köksbordet, eller var du skulle vilja ha en köksö. Använd sedan måttstock eller måttband, mät upp alla viktiga mått och skriv dem klart och tydligt på skissen.

Steg 4. Några idéer i nuläget?

De flesta har redan en idé kring hur de vill att deras nya kök ska se ut, var de vill ha sina vitvaror och vilka funktioner som ska finnas. Skriv gärna in detta i skissen, notera var du skulle vilja placera olika vitvaror som kyl, frys, mikro, diskmaskin osv – och även var du vill ha diskbänken. Det kan tänkas att köksdesignern kommer att rekommendera en helt annan lösning, men man kommer åtminstone att veta vad det är du vill uppnå och kan då hjälpa dig att komma så nära målet som möjligt.

Du har läst stegen. Nu är det dags att se filmen!

Kategori: Tips & Råd

Sandra uppdaterade sitt kök med en köksö – mycket förvaring och en plats för samvaro blev resultatet Tips & Råd

Efter att ha levt med det nya köket under en tid var det dags för Sandra att flytta matbordet som stod i mitten av köket till den renoverade matsalen och istället placera en köksö i kökets mitt. Hon blev så nöjd med resultatet.

Läs mer om Sandra uppdaterade sitt kök med en köksö – mycket förvaring och en plats för samvaro blev resultatet

Så inreder du din klädkammare på bästa sätt Tips & Råd

En alldeles egen ”walk in closet”, eller klädkammare, är för många ren lyx – en fröjd för ögat och ordningssinnet. Det viktigaste för klädkammaren är själva platsen i rummet. Det får inte vara för trångt då det behövs ordentligt med plats för kläderna så att de inte kläms och blir skrynkliga.

Läs mer om Så inreder du din klädkammare på bästa sätt

Klädkammare för mindre utrymmen – det går! Tips & Råd

En ”walk in closet” eller klädkammare som du kan gå in i, är ofta ett separat rum med en dörr eller skjutdörr som har full takhöjd, in till själva rummet. I rummet finns skåp, lådor, speglar osv. Även om du inte har ett helt rum tillgängligt för detta ändamål men ändå drömmer om en ”walk in closet”, så finns det massor av möjligheter att uppfylla din dröm.

Läs mer om Klädkammare för mindre utrymmen – det går!

Förvaringslösningar som håller över tid Tips & Råd

Att skapa den perfekta klädförvaringen, som både rymmer stora mängder kläder, som följer din stil i hemmet och som håller över tid kan vara en utmaning. Här hjälper vi dig på vägen.

Läs mer om Förvaringslösningar som håller över tid