Köksön - hemmalivets hjärta

Bloggaren och journalisten Maria Soxbo renoverade för en tid sedan sitt kök. I det nya köket kretsar livet kring köksön, oavsett vilken dag i veckan det är. Här delar hon med sig av tips för ett aktivt köksö-liv!

Hemmajobba hemtrevligt

Nu är det ju rekordmånga som arbetar hemifrån – jag är en av dem – och köksön är perfekt för kontorsjobb. Jag kan växla mellan att sitta och stå och det är nära till kaffebryggaren, eller i mitt fall vattenkokaren för en kopp te. Jag har en rekordtrevlig arbetsmiljö (alla hamnar ju alltid i köket på fester av en anledning!) och jag kan laga till en härlig lunch från scratch istället för att mikra mina vanliga lunchlådor. För att inte gå loss på fredagsmys-lådan mitt i veckan har jag börjat ladda kylen med nyttiga snacks som grönsaksstavar, citrusfrukter, ägg och keso också.

Baka liten kaka

Sedan vi blev med köksö har det bakats betydligt mer hemma hos oss. Det är helt enkelt bekvämare att baka nu – arbetsytan är rejäl, barnen kan hjälpa till utan att vi behöver trängas, det är smidigt att ha så nära till ugnen och medan kakorna gräddas städar vi undan och dukar upp till fika på samma plats. Mysigt!

Barnens arena

En trevlig upptäckt sedan vår köksrenovering är att det är oerhört mycket lättare att arrangera barnlekar i ett kök med en köksö! Vi har haft ”ägg i sked”-race runt köksön, med hinder längs vägen i form av snören knutna tvärs över golvet. Vi har utrustat barnen med varsitt sugrör att blåsa iväg flörtkulor över bänkskivan, för en riktig blåsbollsmatch innan middagen. Just nu funderar jag på om det inte borde gå att ordna en rundpingisturnering här också!

Finaste pysslet just nu – solfjädrar av urklippta tidningsbilder! Buslätt att göra för både stora och små.

Bygga pussel

Sällan har det funnits en mer bekväm plats att bygga pussel på än ovanpå köksön! Bra belysning, gott om plats, bekväm arbetshöjd och nära till energipåfyllning när man kör fast. Enda kruxet är att köksön behövs till annat innan pusslet är klart, så lägg en pusselduk eller stor skiva under så att pusslet kan lyftas undan. (Bonustips: Skjut in skivan med alla bitar under soffan när du inte bygger, där är den inte i vägen!)

Pysselredo hela dagen

Köket är ju den bästa pysselplatsen eftersom det är nära till återvinningskärlen med toarullar och mjölkkartonger. Min köksö har både skåp och lådor, och där är det perfekt att förvara pysselmaterial som pennor, papper, lim, saxar, pärlor, nål och tråd. Enkelt att plocka fram och lika enkelt att snabbt röja undan när köksön behövs för matlagning. Ett bra tips är att ha en påse att lägga ”pysselvänligt skräp”, som vinkorkar, syltburkslock, metallfolie och andra materialskatter, i. Och ja, ibland pysslar jag helt själv här, när barnen inte är hemma …

Small talk och livets stora frågor

Ett kök med en köksö är som gjort för socialt umgänge, eftersom det är en perfekt yta för fördrinkar och snacks. Min plan är att införa köksö-middag en gång i veckan för ett lite mer kravlöst middagshäng med plockmat. Varför inte rigga upp en dator eller surfplatta vid ena änden och bjuda in mormor eller farfar via skärmen också, så att de får vara med och umgås?

5 andra köksidéer

Koja!

Har du köksö med överhäng för barstolar är det perfekt att slänga ett överkast över hela härligheten och bygga bo undertill.

Buffé!

Denna vecka kanske fredagstacon serveras som ett gående bord?

Planteringsbord!

Köksön är strålande för skötsel av krukväxter, eftersom det är nära till vatten och lätt att torka av.

Systation!

Har du bara eluttag tillräckligt nära är köksön perfekt för att sy vid, eftersom stora tygsjok som gardiner kan hänga ner på baksidan.

Ritbord!

Rulla ut en uppochnervänd tapet eller presentpappersrulle och tejpa fast i båda ändar. Släpp lös barnen med pennor och kritor för ett gemensamt mästerverk. (Tips! Lägg på en vaxduk under om du har en känslig bänkskiva!)