Arbete för ökad integratation i Marbodals fabrik

Vi har under det senaste året anställt ett flertal nyanlända till fabriken i Tidaholm. Det började med ett projekt som Tidaholms kommun startat upp för att lättare kunna få nyanlända i arbete.

Nyanlända i Tidaholms kommun fick erbjudande om att söka jobb inom industrin i Tidaholm. Vid urvalet så samverkade både kommun, industriföretag och arbetsförmedlingen för att säkerställa att rätt resurser fanns tillgängliga och att man matchade ihop rätt kompetens med rätt behov i företagen. Innan de nyanställda började på sina arbeten fick de även möjlighet att gå en utbildning där de bland annat fick lära sig om riktlinjer och regler som gäller i svenska företag och på svenska arbetsplatser.

Homam Alwan var en av de första att börja arbeta inom produktionen i Tidaholmsfabriken. Han har nu arbetat i knappt ett och ett halvt år.

”Jag arbetar i produktionen med montering av skåp samt pressning. Jag började här för ungefär ett och ett halvt år sedan och i början var det svårt då jag aldrig tidigare har arbetat i fabrik. Men det är roligt och det går lättare och lättare nu – jag har fått mycket bra hjälp av mina kollegor redan från första början.”

Homam studerade IT i Syrien, men har inga planer på att återuppta studierna just nu, då han känner sig mycket nöjd med sitt nuvarande arbete.

”Jag känner mig lite osäker på vad jag vill göra längre fram, men just nu trivs jag mycket bra här. Jag uppskattar den gemenskap som finns, och alla hjälper varandra här. Det finns också tydliga lagar och regler för vad som gäller på vår arbetsplats, vilket jag tycker är jättebra.”

”Min svenska förbättras fort tack vare dem. Det känns jättebra att ha fått chansen att starta ett nytt liv här i Sverige. Jag trivs mycket bra i Tidaholm, och jag har nu äntligen fått min första egna lägenhet”, avslutar Homam.