Marcos fisksoppa

En matig fisksoppa fylld med havets läckerheter samt potatis, morötter och selleri. Tärnad lax och torsk i hummerbuljong toppas med räkor och garneras med grovhackad persilja. Serveras med en kryddig crème fraiche. En lyxig helgmåltid som fungerar lika bra veckans alla dagar.

Ingredienser
För 4 portioner

400 g torskfilé
300 g laxfilé
5 potatisar
1 fänkål
2 morötter
2 selleristjälkar
2 röda paprikor
2 lökar
2 klyftor vitlök
500 g krossade tomater
5 dl hummerfond
3 dl vitt vin
2 msk olja
1 citron
50 g smör
Salt

Krydd-crème fraiche:
250g crème fraiche
1 vitlöksklyfta
2 msk harissa
2 kvistar persilja
3 msk kapris
1 citron, både saft och skal
Flingsalt

Så här gör du
1. Skär torsk och laxfilé i cirka 2 centimeters kuber.
2. Skär ner selleri, paprika, morot, fänkål och lök i medelstora bitar. Hacka vitlöken fint och dela potatisarna på fyra.
3. Hetta upp en gryta på hög temperatur. Tillsätt olja och stek selleri, paprika, morot, fänkål och lök i 2-3 minuter. Rör om då och då.
4. Häll på vitt vin, hummerfond, de krossade tomaterna och potatis. Låt koka i 20-25 min.
5. Plocka och strimla persilja, grovhacka kapris, riv vitlök och blanda allting med crème fraiche.
6. Riv i citronskal- och saft, tillsätt harissa och toppa med flingsalt.
7. Krydda soppan med salt och citron – smaka av. Tillsätt smöret och rör runt.
8. Ställ sedan av grytan från direkt värme och tillsätt fisken, låt sjuda i 4 minuter. Servera sedan soppan genast, tillsammans med krydd-crème fraichen.

Tips: För att variera smak kan även en skvätt Sherryvinäger tillsättas i soppan.

Marcos fisksoppa