Korngrynsrisotto med blomkål och cheddar

Höst– och vintersäsongens risotto med korn istället för ris. Grönkål och citron framhäver smaken tillsammans med riven cheddarost och hackade kastanjer. Buon Appetito!

Ingredienser
För 4 portioner

2 dl korngryn
2 gula lökar
1 blomkålshuvud
3 kvistar grönkål
1 citron
3 dl vitt vin
1,5 l grönsaksfond
100 g kastanjer (färdigrostade)
100 g riven cheddar
2 msk olja
Vattenkrasse
Salt

Så här gör du
1. Skala och hacka gul lök.
2. Repa bladen av grönkålens grova stjälkar och skölj i kallt vatten, skiva blomkålen tunt.
3. Koka upp grönsaksfonden.
4. Hetta upp en gryta på medelvärme och tillsätt olja tillsammans med lök och fräs den.
5. Tillsätt korngrynen och fräs dem i 2 minuter tills de ser glansiga ut.
6. Häll i vitt vin och hälften av grönsaksfonden. Låt koka i 7-8 minuter eller tills korngrynen dragit åt sig all fond. Tillsätt då resterande hälft av fonden och blomkålen. Låt koka 7-8 minuter till.
7. När korngrynen mjuknat, tillsätt grönkål och rör runt. Tillsätt saften från en citron, riven cheddarost, grovhackade kastanjer och toppa med vattenkrasse.

Tips: När du ska tillaga en risotto så använd alltid varm fond. Det gör tillagningen både enklare och snabbare.

Korngrynsrisotto