Jordärtskockssoppa med parmesan och hyvlad svart tryffel

En lyxig jordärtskockssoppa garnerad med smörstekta brödkrutonger, riven parmesan och hyvlad svart tryffel. En rätt som ger dig guldkant på vardagstallriken!

Ingredienser
För 4 portioner


1 kg jordärtskockor
2 dl vitt vin
1,2 l grönsaksfond
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
4 dl grädde
2 kvistar persilja
50 g riven parmesanost
40 g svart tryffel
4 skivor bröd
25 g smör
3 msk rapsolja

Så här gör du

  1. Skala jordärtskockorna. Skär ner dem i mindre kuber och lägg i kallt vatten.
  2. Skala och hacka gul lök samt vitlök. Plocka och hacka persilja.
  3. Hetta upp en gryta på medelvärme och tillsätt smör. Lägg sedan i gul lök samt vitlök och rör om.
  4. Tillsätt jordärtskockorna, grönsaksfond, vitt vin och grädde, låt sedan koka i 25-30 minuter.
  5. Under tiden som jordärtskockorna kokar så skär bort kanterna på brödet och skär det sedan till tärningar. Efter soppan kokat klart hetta upp en panna på medel/hög värme och tillsätt smör eller en matsked olja. Stek brödkrutongerna krispiga och lägg sedan över dem på hushållspapper så de torkar.
  6. När jordärtskockorna känns genomkokta och mjuka, mixa soppan slät med stavmixer. Salta och smaka av.
  7. Servera sedan soppan direkt i grytan och toppa med krutongerna, hyvlad tryffel, skuren persilja och riven parmesan.

Tips: Om du inte kan hitta svart tryffel kan den ersättas med samma mängd rostade och hackade hasselnötter.

Jordärtskockssoppa med tryffel