Grön sparris med forellrom, varmrökt lax, dill & rödlök

Varmrökt lax och forellrom på en bädd av sparris, garnerad med dill och citron. En läcker måltid från både hav och jordbruksland på samma tallrik.

Ingredienser
För 4 portioner

2 buntar sparris
4 kvistar dill
2 rödlökar
2 tomater
1 citron
100 g forellrom
400 g varmrökt lax

Till vinägrett:
2 msk dijonsenap
2 msk vitvinsvinäger
2 msk vatten
Salt

Så här gör du

  1. Skala sparrisen och skär bort cirka 2 cm av foten. Bind gärna upp sparrisen i bindgarn för att enklare kunna lyfta den ur det kokande vattnet senare.
  2. Skala och hacka rödlöken. Skär tomaten i tärningar.
  3. Plocka dillen från kvistarna och skär sedan ner grovt. Riv skalet från citronen.
  4. Plocka den varmrökta laxen i bitar – gärna lite olika stora.
  5. Blanda och vispa ihop dijonsenap, vitvinsvinäger och vatten. Smaka av med lite salt.
  6. Koka upp en kastrull med saltat vatten. Lägg i sparrisen och koka den i 3-4 minuter.

Servera sparrisen på ett djupt fat, strö över rödlök, tomat och citronskal. Lägg sedan på laxen, forellrom, dill och citronklyftor. Krydda med lite svartpeppar och skeda över vinägretten.

Grön sparris med varmrökt lax och forellrom