Skolorkester

RÖDBETSBURGARE MED SYRAD RÖDKÅL & CHIPS PÅ BETOR OCH RÖDBETSCUPCAKES TILL EFTERRÄTT.

PORTIONER: 4


SYRAD RÖDKÅL

Ingredienser:

1 dl Ättika
2 dl Socker
3 dl Vatten
¼ Rödkålshuvud

Så här gör du:

1. Skiva rödkålen tunt med kniv/mandolin eller osthyvel.
2. Koka upp ättika, socker och vatten tills allting löst sig. Häll den varma lagen över kålen och låt svala.
3. Häll av lagen och låt kålen torka på papper innan den monteras på burgaren.


RÖDBETSBURGARE

Ingredienser:

3 st Rödbetor
2 st Morötter
1 st Rödlök
2 st Ägg
Salt
Peppar

Så här gör du:

1. Skala rödbetor, morötter och lök. Riv dem sedan fint på ett rivjärn eller med hjälp av en matberedare.
2. Lägg de rivna rotfrukterna i en skål och salta, låt stå i några minuter.
3. Pressa ur så mycket vätska som möjligt ur rotfrukterna med hjälp av händerna. Häll sedan ut vätskan i vasken.
4. Blanda i ägg, peppar och eventuellt lite salt i rotfrukterna. Blanda väl och forma sedan fina biffar. Stek på medelhög värme så att de får gyllenbrun färg. Baka av i ugnen på ca 130° i 10 minuter.


CHIPS PÅ BETOR

Ingredienser:

6 st Medelstora betor av olika färger
2 l Frityrolja

Så här gör du:

1. Skala och skiva betorna tunt på en mandolin.
2. Värm upp oljan till ca 130° och fritera betorna långsamt.
3. När det börjar tystna, tag upp dem och låt rinna av på papper.
4. Dom stelnar när de har kallnat, om inte torka försiktigt i ugnen.


RÖDBETSCUPCAKES

Ingredienser:

150g Rödbetor
200g Osaltat smör
3 dl Socker
1,5dl Kakao
2 tsk Vaniljsocker
3st Ägg
4 dl Vetemjöl
0,5tsk Bakpulver

Så här gör du:

1. Sätt ugnen på 180° och smält samtidigt smöret i en kastrull, låt svalna.
2. Skala och riv rödbetorna med hjälp av ett rivjärn. (Spara spadet till glasyr)
3. Häll ner smöret i en bunke, tillsätt sedan socker, vaniljsocker och kakao.
4. Blanda med hjälp av en slev eller köksassistent ner ett ägg i taget. Detta för att ägg och smör inte skall skära sig.
5. Rör sedan ner rödbetorna och sista mjölet blandat med bakpulvret.
6. Klicka ut smeten i fina muffinsformar och grädda i mitten av ugnen i 18–20 minuter eller till 90° i kärntemperatur.


RÖDBETSFROSTING

60 Mjukt smör
5 dl Florsocker
1 tsk Vaniljsocker
1 msk Pressad citronjuice
100 g Färskost
Rödbetsjuice


Så här gör du:

1. Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och citronjuice i en mat assistent.
2. Vispa i färskosten.
3. Ha i rödbetsjuice så att den färgas rosa.
4. Bred eller spritsa frostningen på ert bakverk.